Mainos
Mainos

Tonttipula pahenee pääkaupunkiseudulla

Pääkaupunkiseudulla 14 % hakijoista saa kaupungilta tai kunnalta omakotitontin. Paras tilanne on Mäntsälässä, jossa jokainen halukas saa tontin. Espoossa vain 4 % hakijoista.

Pääkaupunkiseudulla 14 % hakijoista saa kaupungilta tai kunnalta omakotitontin. Paras tilanne on Mäntsälässä, josta jokainen halukas saa tontin. Tilanne on huonoin Espoossa, jossa vain 4 % hakijoista saa tontin. Pääkaupunkiseudun tonttipulan ohella hintoja nostaa tonteista järjestettävän tarjouskilpailuttamisen lisääntyminen.

Keskiarvotontin koko on kutistunut


Suomalaisen ns. keskivertotontin koko on kutistunut 150 neliömetriin. Espoossa on menty vielä pidemmälle rakentamalla talot kiinni toisiinsa. Tulevaisuuden omakotitalo näyttää siis rivitalolta.

Espoon kaupungin kiinteistöpalvelukeskuksen päällikkö Heikki Laukala kertoo, että kaavoitukseen on tullut uusi termi: tehokasta pientä ja matalaa. Tämän avulla saadaan useampia tontteja ja aluetekniikassa säästöjä.

Espoo on suosittu

Espoon kaupungin 74 tonttia haki tänä vuonna lähes 2000 ihmistä. Halukkaiden määrä on vuosi vuodelta kasvanut. Espoossa useimpien muiden kaupunkien ja kuntien lailla etusijalla ovat paikkakuntalaiset tai siellä työssäkäyvät.

Pääkaupunkiseudulla pienin mahdollisuus saada tontti kaupungilta on siis Espoossa, jossa vain 4 % hakijoista saa tontin. Kaikki halukkaat saavat tontin Mäntsälästä, sillä siellä on vapaita tontteja enemmän kuin hakijoita. Kymmenessä pääkaupungin kunnassa tontteja on ollut tarjolla vain 402.

Lähivuosien ei uskota tuovan olennaista muutosta. Jotta tonttipulaan olisi tarjolla helpotusta, täytyy kaupunkien löytää suuria yhteinäisiä alueita ja sopia yksityisten maanomistajien kanssa niiden kaavoituksesta.

Yhä useammassa kunnassa tontit myydään tarjousten perusteella. Esimerkiksi Vantaalla samanlaisen tontin hinta vaihteli 50 000 - 85 000 euron välillä. Esimerkiksi 1000 neliön tontin voi saada Vantaalta 70 000 eurolla, joka on puolet vähemmän kuin vapailla markkinoilla.

Espoo ei ensi vuonna tarjoa yhtään tonttia. Tälläkin hetkellä omakotitontteja on haettavissa Helsingissä, Mäntsälässä, Tuusulassa ja Keravalla.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 12.10.2003).

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme