Mainos
Mainos

Tony Halme pyytää Haloselta anteeksi

Tuleva kansanedustaja Tony Halme pyysi tänään presidentti Tarja Haloselta anteeksi tämän nimittelemistä.

Presidentille STT:n kautta osoittamassaan avoimessa kirjeessä Halme myönsi, että hän olisi voinut muotoilla kohua herättäneen radiolausuntonsa toisinkin. Kohuttu haastattelu on johtanut myös Yleisradiossa sisäisiin selvityksiin.

Eilisessä haastattelussa Halme nimitti presidenttiä lesboksi, nyt hän korjasi määritelmän muotoon Setan ex-puheenjohtaja.

Halmetta vaalikampanjassa avustanut Veikko Vallin puolestaan sanoi STT:lle, että Halme valitsi sanansa "tosi väärin". -Tämän ei ihan pitänyt näin mennä, hän valitteli ja huomautti, että kampanjansa aikana Halme lupasi osata käyttäytyä kansanedustajana. -Avustajan vinkkelistä tämä on kiusallista, Vallin sanoi.

Ohesssa Halmeen kirje kokonaisuudessaan.

Avoin kirje Presidentti Tarja Haloselle

Pyydän anteeksi, että olen nimitellyt rouva Presidenttiä radiolausunnossani. Tarkoitukseni oli rohkaista jokaista suomalaista pyrkimään eteenpäin elämässä ja toteuttamaan unelmiaan. Radioon antamani lauseen olisin voinut muotoilla toisinkin, esimerkiksi vaikkapa seuraavasti: Kaikki näyttää olevan elämässä mahdollista kun katujen kasvatista voi tulla kansanedustaja ja Setan ex-puheenjohtajasta presidentti. Suomen kansa on teidät suoraan valinnut presidentiksi ja minä kunnioitan sitä valintaa. Politiikkaanne aion edelleen arvostella.

Helsingissä 18.3. 2003

Tony Halme

Kansanedustajan käyttäydyttävä vakaasti ja arvokkaasti

Suomen perustuslaki ja eduskunnan työjärjestys edellyttävät kansanedustajilta vakaata ja arvokasta käyttäytymistä. Säännökset alkavat koskea sunnuntaina valittuja uusia kansanedustajia ensi maanantaina, jolloin heidän valtakirjansa tarkastetaan. Eduskunnan apulaispääsihteeri Jouni Vainio kertoo, että vaatimus ulottuu varsinaisesti vain valtiopäivätoimintaan.

Valtiopäivätoimintaa on edustajan suullinen esiintyminen mm. täysistuntosalissa ja valiokunnissa sekä kirjallinen ilmaisu vaikkapa kirjallisissa kysymyksissä ja lakialoitteissa.

Vainio huomauttaa kuitenkin, että kansanedustajat esiintyvät myös tiedotusvälineissä nimenomaan kansanedustajina. -Kyllähän heidän täytyy sanojaan asetella, hän arvioi.

Kohua aiheuttaneelle edustajatulokkaalle Tony Halmeelle kuten muillekin uusille kansanedustajille on luvassa opastusta eduskuntatyöhön, kun he ensi viikolla tutustuvat työpaikkaansa. Vainion mukaan perehdyttämisessä tulee esille myös vakaan ja arvokkaan käytöksen vaatimus.

Salissa ei onnistuisi

Kansanedustajien asiattomaan käytökseen valtiopäivillä puuttuu tarvittaessa eduskunnan puhemies. Häirikköedustajaa ojennetaan tilanteen mukaan joko heti istuntosalissa tai erikseen sen ulkopuolella.

Apulaispääsihteerin mielestä Halmeen radiossa käyttämä kieli oli sitä luokkaa, ettei sitä salissa hevin suvaittaisi. -Tosin käsitys sopivasta käytöksestä on viime vuosina liedentynyt, Vainio huomauttaa. Itse hän kyllä kiinnittäisi puhemiehen huomiota presidentin yksityiselämää koskevaan nimittelyyn, jos sellaista salissa sattuisi. Todennäköisesti puhemies napauttaisi nuijallaan moiset puheet poikki. Jollei nuijankoputtelu riittäisi, häirikköedustaja komennettaisiin pois puhujanpöntöstä ja viimeisenä keinona häädettäisiin salista.

Täysistunnon ulkopuolellakin puhemies voi puhutella kansanedustajan, antaa tälle huomautuksen tai ainakin kiinnittää huomiota siihen, mikä on sopivaa ja mikä ei. Häiriköinnin yltyessä liian hankalaksi puhemiesneuvosto voi esittää, että eduskunta antaa edustajalle julkisen varoituksen tai pidättää hänet enintään kahdeksi viikoksi osallistumasta istuntoihin.

Vainio kertoo, ettei ketään ole kuitenkaan tarvinnut poistaa salista tai laittaa "jäähylle" sitten Veikko Vennamon kolmen vuosikymmenen takaisten esiintymisten. Ääritapauksessa eduskunta voi kahden kolmasosan enemmistöllä jopa erottaa kansanedustajan, joka laiminlyö pahasti toimensa hoitamisen tai saa esimerkiksi rikostuomion, jonka takia häntä ei enää pidetä sopivana tehtäväänsä.

Jälkimmäistä säädöstä sovellettiin aikoinaan entiseen ministeriin Kauko Juhantaloon (kesk.), joka taas palaa eduskuntaan. Lisäksi eduskunta voi viiden kuudesosan enemmistöllä kumota kansanedustajan valtiopäivätyötä suojaavan koskemattomuuden, jonka mukaan kansanedustajaa ei voi asettaa syytteeseen hänen valtiopäivätyössään esittämistään mielipiteistä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme