Mainos

Törkeät liikennerikkomukset kasvussa Länsi-Suomessa

Törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta jäi kiinni liki 2000 kuljettajaa vuonna 2005 Länsi-Suomen läänin alueella.

Törkeiden liikennerikkomusten määrä nousi viime vuonna Länsi-Suomen läänissä. Törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen syyllistyi vuonna 2005 reilut 11 prosenttia enemmän autoilijoita kuin vuonna 2004, selviää lääninhallituksen poliisiosaston tuoreista ennakkotilastoista.

Törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta jäi kiinni liki 2000 kuljettajaa. Rikkomukset ovat lisääntyneet asukaslukuun suhteutettuna voimakkaasti etenkin Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa. Selkeää laskusuuntaa näkyy vain Etelä-Pohjanmaalla.

Kaahaaminen on yleistynyt etenkin nuorten joukossa. Alle 21-vuotiaiden kuljettajien osuus kiinnijääneistä nousi vuonna 2005 noin 19 prosenttia vuoden 2004 tilastoista. Poliisi pitää nuorten tekemien liikennerikosten määrää huolestuttavan korkeana.

Tilastojen valossa Länsi-Suomessa tehdään huomattavasti muuta maata enemmän törkeitä liikennerikkomuksia. Läänin osuus maan kaikista törkeistä liikennerikkomuksista on 42 prosenttia, kun muista rikoksista Länsi-Suomen osuus on noin kolmannes.

- Liikennekulttuuri on selvästi löystynyt. Toisaalta tilastoista ei voi päätellä, että Länsi-Suomessa asuisi poikkeuksellisen törkeitä kuljettajia, vaan uskon, että kyse on poliisin aktiivisesta toiminnasta. Rikkomuksiin syyllistyvät jäävät täällä kiinni, lääninpoliisijohtaja Mikko Paatero huomauttaa.

Yhä useampi rikos selviää

Muutoin turvallisuus on parantunut Länsi-Suomessa. Rikosten määrä on vähentynyt, ja selvitysprosentit ovat nousseet läänin alueella vuosi vuodelta. Esimerkiksi henkeen ja terveyteen kohdistuvista rikoksista poliisi selvitti viime vuonna yli neljä viidesosaa. Tekijäksi paljastui useimmiten rikospaikkakunnalla asuva henkilö.

Seksuaalirikosten kasvu tilastoissa selittyy Paateron mukaan ilmoituskynnyksen madaltumisella. Omaisuusrikosten määrä on läänissä laskenut jo toisena vuonna peräkkäin. Myös huumausainerikoksia on tullut poliisin tietoon aiempaa vähemmän, ja poliisi arvioi huumausainerikollisuuden tasaantuneen ilmiönä.

Paateron mukaan Länsi-Suomen lääni erottuu edukseen valtakunnallisessa katuturvallisuusindeksissä. Kymmenestä turvallisimmasta kihlakunnasta peräti yhdeksän sijaitsee läänin alueella, ja vain neljässä kihlakunnassa indeksi alittaa maan keskiarvon.

Poliisin resurssit ovat tänä vuonna edellisvuotta niukemmat. Poliisin henkilötyövuosien määrä vähenee 30:llä. Lomautuksia tai irtisanomisia ei ole luvassa, vaan auki tulevat virat jätetään täyttämättä. Paatero ei usko henkilöstön vähenemisen vaikuttavan läänin turvallisuuteen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot