Mainos
Mainos

Tornion mielenosoituksen järjestäjä: "Hallituksen pitää harkita tilanne nyt tarkkaan"

Kello 11.00 aamupäivällä alkanut torniolaisten turvapaikanhakijoiden mielenilmaus kesti kahteen saakka, jolloin osa joukosta lähti kävelemään rajan yli Ruotsin puolelle.


Mielenilmausta, jonka keskeinen sanoma oli "We are human, we want peace! – Me olemme ihmisiä, haluamme rauhaa!", ryydittivät tiuhaan tahtiin vastamielenosoittajien huudot, joissa toistettiin "Go home!" tai "Menkää takaisin kotiin!".

Mielenilmausta järjestävä irakilainen Nuor Dawood on surullinen.

– Ilmapiiri on kiristynyt ja meitä turvapaikanhakijoita kohtaan käyttäytyminen on muuttunut Turun tapahtumien jälkeen. Poliisi käyttää väkivaltaisia keinoja ja meidät on otettu silmätikuiksi, kertoo Dawood.

Dawoodin mukaan tulenarkaan ilmapiiriin tulisi puuttua pikaisesti.

– Turvapaikanhakijoiden auttaminen on kriminalisoitu ja pakolaisten oikeuksia poljetaan. Hallituksen tulisi nyt huolellisesti harkita tilanne ja katsoa, että oikeus toteutuu – myös kansainvälisten sopimusten mukaan, sanoo Dawood.

Hän sanoo, että kukin lähtee Ruotsiin omalla vastuullaan.

– Ne lähtevät, jotka kokevat, että heillä ei ole enää mitään menetettävää.

Tornion rasismi huolettaa

Tapahtumia sivusta seuraavat suomalaiset, kuten Hannele ja Johannes Juuso Pellosta ovat huolissaan.

– Ei tunnu mukavalta kun ihmiset huutelevat heille. Kyllä heillä on oikeus ilmaista mielipiteensä, sanoo Hannele Juuso.

– Ymmärrän hyvin heitä. He ovat odottaneet täällä jo monta vuotta eikä mitään tapahdu. Heillä ei ole mitään tekemistä, nuorilla miehillä. Totta kai he turhautuvat, sanoo Johannes Juuso.

Hänen mielestään jotakin on vialla, jos turvapaikanhakijat lähtevät täältä Ruotsiin.

- Kyllähän tämän pohjoismaisen yhteistyön pitäisi toimia jotenkin paremmin. Aika noloa, että he joutuvat lähtemään Ruotsiin, sanoo Juuso.

Myös Pekka Huslagare on tullut seuraamaan mielenilmausta ja tapahtumien kulkua. Hänkin on pöyristynyt huutelusta.

- Aika sivistymätöntä ja suorastaan pöljää! Kaikki me kuitenkin olemme samoja kaksijalkaisia olentoja, kuittaa Huslagare.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme