Mainos

Tornionjoki menossa Naturaan

Tornionjokea ollaan sisällyttämässä Suomen Natura-verkostoehdotukseen.

Torniojoki


Painetta lisää Ruotsin hallituksen äskettäinen päätös, jonka mukaan länsinaapuri tarjoaa omaa jokipuoltaan EU:n suojelualueverkostoon. Tornionjokivarren kuntien johtoa Rovaniemellä tänään tavannut ympäristöministeri Satu Hassi (vihr.) ei myöntänyt, että joen liittäminen Naturaan olisi käytännössä jo selvää.

Asiaa pohtiva ministerityöryhmä kertoo kantansa kesän aikana selvitysten valmistuttua. Hassi pitää kuitenkin varsin keinotekoisena ajatusta, että joesta vain Ruotsin puoli kuuluisi verkostoon. Käytännössä se merkitsisi saman Natura-tilan vallitsemista koko joella, mutta kaikki hyödyt korjaisi Ruotsi.

EU:n komissio pyysi viime vuonna Suomea ja Ruotsia täydentämään omia verkostoehdotuksiaan mm. luonnontilaisten jokireittien osalta. Hassin mukaan Tornionjoki on todella merkittävä tämän luontotyypin edustaja koko Euroopassa. Parempaa vaihtoehtoa olisi vaikea löytää.

Hassi korostaa, että Suomella olisi oltava komissiolle erittäin hyvät perustelut, mikäli se päätyisi jättämään oman jokiosansa Naturan ulkopuolelle. Tornionjoki sisältyi Lapin ympäristökeskuksen ensimmäiseen Natura-verkostoesitykseen. Joki vedettiin kuitenkin pois Ruotsin Norrbottenin vaatimuksesta.

Vastustusta jokivarressa

Hanketta pohjustetaan laajoilla keskustelukierroksilla. Tänään Naturan antia oli kuulemassa jokivarren kuntien johto. Pellon kunnanjohtaja Tapani Melaluoto kiteytti, että vakuuttelujen täytyy olla todella hyviä, että ihmiset todella vakuuttuvat. Hänen mukaansa joen liittämistä verkostoon on kritisoitu kovasti.

On saatava varmuus, etteivät toimeentulo- ja kehitysmahdollisuudet kärsi. Hassi korosti, ettei Natura toisi mitään muutoksia verrattuna joen nykyiseen suojeluun. Hän vertasi hanketta ylioppilaskirjoituksiin, jossa tehtävät on jo hoidettu hyväksytysti.

Natura on viimeisen silauksen antava valkolakki. Joen suojelu saisi Euroopassa tunnetun statuksen, joka avaisi myös rahoitusta mm. EU:n life-rahastosta.
(STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot