Mainos
Mainos

Torvalds päättäisi Natosta ilman kansanäänestystä – Niinistö torppasi puheet vastuunpakoilusta

RKP:n presidenttiehdokas Nils Torvalds arvostelee kansanäänestystä huonoksi ratkaisuksi mahdollisesta Nato-jäsenyydestä päätettäessä. Hänen mukaansa päättäjät menevät äänestyksen taakse piilottelemaan todellisia kantojaan. Presidentti Sauli Niinistö vastasi, että puhe vastuunpakoilusta on naurettavaa.

Niinistö pitää EU-jäsenyyden hakua parhaana mahdollisena mallina merkittäviä päätöksiä tehtäessä. Ratkaisussa ensin neuvoteltiin tulos, josta kysyttiin kansalta ennen eduskunnan päätöstä. Niinistön mukaan päätös saa näin legitimiteetin eli yleisen hyväksynnän, jotta myös vastustajat hyväksyvät enemmistön kannattaman ratkaisun. Hänen mukaansa myös Nato-jäsenyyttä hakiessa presidentti ja hallitus lähtisivät halutessaan sitä hakemaan ja ottaisivat poliittisen tehtävän.

– Varoitan Naton suhteen ja muutenkin päätöksistä, joissa suuri osa kansasta saisi syviä haavoja. Ei suomalaisella yhteiskunnalla ole varaa sellaiseen, Niinistö viittasi poliittisen johdon ratkaisuun ilman äänestystä.

Vain Kyllönen poissa

Keskustan ehdokas Matti Vanhanen sanoi, että muiden Nato-maiden pitää tietää, että jäsenellä on aito kansan mandaatti, jotta jäsen ei ensimmäisessä mahdollisessa tilanteessa käytä veto-oikeutta.

Vanhasen mukaan kansan mandaatin voisi periaatteessa saada myös eduskuntavaaleissa, joissa Nato olisi lähes ainoa aihe. Niinistö kysyi Vanhaselta, voisivatko presidentinvaalit tuoda samalla tavalla mandaatin. Vanhanen vastasi, että presidentinvaalit voisivat myös tuoda hyväksynnän.

Torvalds on ainoa ehdokas, joka on selkeästi asettunut Nato-jäsenyyden tukijaksi.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan Helsingissä järjestämä Presidenttiforum on kerännyt ensimmäistä kertaa lähes kaikki ehdokkaat vaalikeskusteluun. Kansanliikkeen ehdokkaan, kokoomuksen tukeman Niinistön lisäksi ehdolle ovat asettuneet Vanhanen, Torvalds, vihreiden Pekka Haavisto, vasemmistoliiton Merja Kyllönen, perussuomalaisten Laura Huhtasaari ja SDP:n Tuula Haatainen. Kyllönen ei osallistunut tenttiin kauan sitten varatun työmatkan takia. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme