Mainos
Mainos

Toukat kaluavat Ruissalon saaren ainutlaatuista tammilehtoa

Sekä luonnoltaan että kulttuurihistorialtaan arvokas Ruissalon saari Turun edustalla on pian lehdetön. Natura 2000 -verkostoon kuuluvaa luonnonsuojelualuetta riivaavat toukat, jotka syövät kaikkien puuvartisten kasvien lehtiä. Saari on kuuluisa rehevistä tammilehdoistaan, joista osasta on nyt jäljellä vain lehdettömiä rankoja.

Toukat etenevät massatuhon tavoin ja jättävät jälkeensä seittien tahrimia, lehdettömiä rankoja. Toukkalajeja on nyt liikkeellä useita.

Löytyy sekä pakkas-, ruska-, lumi- että hallamittaria ja voi siellä olla seassa monia muitakin lajeja, luettelee tutkija Tero Klemola Turun yliopiston biologianlaitokselta.

Aivan tavatonta toukkien lehtipuille tekemä tuho ei ole. Ei edes Ruissalossa.

-Toukkien massaesiintymää on ollut kahtena edelliskesänäkin. Sitä on noin kymmenen vuoden välein. Puusto toipuu, jos tämä nyt jää tähän kolmanteen kesään jää, ainakin isot puut toipuvat.

Linnunlaulun lisäksi Ruissalon saaressa kuuluu nyt tasainen rapina. Lempeästä kesäsateesta ei kuitenkaan ole kysymys, vaan miljoonien toukkien maahan putoavasta, kovaksi pakkautuneesta ulosteesta, joka näkyy kaikkialla pieninä mustina rakeina. Tätä vitsausta ei ihminen juuri pysty hallitsemaan.

- Kyllä se on hyvin vaikeaa. Tuskin kukaan myöskään haluaa ryhtyä myrkkyjen kanssa pelailemaan, pohtii Klemola.

(MTV3)

Katso Ann-Mari Rannikon juttu Turusta (Kymmenen uutiset 8.6.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme