Mainos
Mainos

Trafi: Ei lentotiedoissa lue, että kyseessä on CIA:n vankilento

Suomalaisviranomaisten olisi ollut vaikea erottaa Yhdysvaltain epäiltyjä vankilentoja muista lennoista. Lennot Yhdysvalloista saavat käytännössä automaattisesti luvan tulla Suomeen, jos vain lentokoneen normaalit asiakirjat ovat kunnossa.

Tarkkaa tietoa lentokoneen matkustajista ei ole myöskään Liikenteen turvallisuusvirastolla Trafilla tai lentoasemia ylläpitävällä Finavialla.

Vain välilaskun tekeviä lentokoneita ei myöskään haluta turhaan hidastaa laajoilla valvontatoimilla, kerrotaan Trafista.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Suomen kautta on mahdollisesti kulkenut luultua enemmän lentoja, jotka voivat liittyä Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n vankikuljetuksiin. Epäillyt välilaskut on tehty vuosina 2001-2006, ja ne liittyvät Yhdysvaltain terrorismin vastaiseen sotaan.

Ulkoministeriö on pyytänyt Trafia penkomaan lentoasiakirjoja. Trafin lentoliikenneosaston johtaja ei kuitenkaan usko, että merkittävää uutta tietoa on luvassa.

– Ei siellä lentotiedoissa lue, että "vankilento", muutenhan koko homma olisi jo selvinnyt, sanoo lentoliikenneosaston johtaja Matti Tupamäki.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme