Mainos
Mainos

Trafi: Osoitetietojen antaminen yhä turvallista

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi pitää ajoneuvon omistajan osoitetiedot antavaa tekstiviestipalvelua edelleen turvallisena, vaikka palvelua on käytetty rikollisiin tarkoituksiin.

Helsingin Sanomat kertoi tänään, että satamaparkeissa olleiden autojen rekisteritunnuksen avulla on etsitty murtokohteita ja viety asunnoista omaisuutta.  Trafi pitää ilmeisenä, että asuntomurroissa osoitteet on saatu ajoneuvotietojen tekstiviestipalvelun kautta.

– Palveluun voi liittyä lieveilmiöitä ja pitää analysoida, mikä on turvallista ja mikä ei. Pidän palvelua kuitenkin turvallisena tapana antaa tietoja enkä usko, että palvelua käytetään rikollisiin tarkoituksiin suuressa mittakaavassa, sanoo osastonjohtaja Juha Kenraali Trafista.

Kenraali arvioi, ettei palvelun lakkauttaminen estäisi rikollisuutta, sillä rikolliset keksivät aina uuden keinon.

– Laki takaa jokaiselle oikeuden saada tietoa autosta ja siitä, onko esimerkiksi autovero maksettu. Meillä ei ole mahdollista tehdä päätöstä olla antamatta tietoja, koska oikeus tietojen saamiseen sisältyy lakiin. Keskustelua on hyvä käydä siitä, millaisia riskejä tietojen avoimuuteen liittyy.

Kenraali muistuttaa, että jokainen voi kieltää osoitetietojensa välittämisen palvelun kautta.

– Osoitetietojen antamista voi rajoittaa joko hakemalla turvakieltoa maistraatista tai pyytää meiltä (Trafilta)  osoitteenluovutuskieltoa.

Kenraalin mukaan osoitteenluovutuskieltopyynnöt lisääntyvät usein rikosten uutisoinnin yhteydessä.

– Tietty piikki osoitteenluovutuskieltopyynnöissä tulee aina, kun asiasta keskustellaan. Uskon, että se näkyy myös nyt.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot