Mainos
Mainos

Aarnio TS:ssa: Potilastietoja urkitaan yhä enemmän – sairaanhoitopiiri tyrmää

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio arvioi, että Suomen terveydenhuollossa urkitaan potilastietoja paljon tiedettyä enemmän.

Turun Sanomien haastatteleman Aarnion mukaan tietosuojarikkomuksia tulee poliisille ja syyttäjälle asti vuositasolla kaikkiaan noin sata tapausta, joista huomattava osa koskee terveydenhoitoalan työntekijöitä.

– Poliisille tai syyttäjälle asti etenevät asiat muodostavat vain jäävuoren huipun kaikista terveydenhoidon tietosuojarikkomuksista, hän uskoo.

Lehden haastattelema Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tietohallintoylilääkäri on Aarnion kanssa jyrkästi eri mieltä.

Pirkko Kortekangas sanoo, että sairaanhoitopiirin sähköiseen potilastietojärjestelmään jää kaikista käynneistä jälki, mikä tekee väärinkäytösten osoittamisesta helppoa. Tyksissä esimerkiksi tarkastetaan usein kaikki käynnit julkkisten potilastietoihin, jos sairaalassa on ollut potilaana joku kuuluisuus.

Kortekankaan mukaan sairaalamaailmassa kyllä puhutaan potilastietoja tirkistelevistä kollegoista paljon, mutta syytökset ovat lähes aina perättömiä.

Potilaalla on oikeus pyytää hoitoa antaneelta laitokselta selvitys siitä, ketkä kaikki ovat käyneet katsomassa hänen potilastietojaan.

VSSHP:n tietosuojavastaavan Kristiina Hovin mukaan sairaanhoitopiiri sai tietosuojapyyntöjä potilailta viime vuonna noin 90.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme