Mainos
Mainos

TS: Äidin masennuslääkettä epäillään riskiksi sikiölle

Tutkijat selvittävät aiheuttavatko äidin käyttämät masennuslääkkeet lapselle myöhemmässä elämässä neurologisia häiriötä. Tutkimuksen keskiössä ovat nyt niin sanotut uuden polven masennuslääkkeet eli SSRI-lääkkeet. Asiasta kertoo Turun Sanomat.

SSRI-lääkkeet ovat selektiivisiä serotoniinin takaisinoton estäjiä, jotka lisäävät aivojen serotoniinipitoisuutta.

Jo aikaisemmin tutkijat ovat havainneet, että vastasyntyneet, jotka ovat raskauden loppupuolella altistuneet lääkkeille, tarvitsevat erityisseurantaa tai teho-osastohoitoa useammin kuin lapset, jotka ovat altistuneet lääkkeille vain raskauden alussa.

Eläinkokeissa SSRI-lääkkeet ovat aiheuttaneet jälkeläisille ahdistus- ja masennuskäyttäytymistä eli juuri niitä oireita, joita lääkkeillä yritetään hoitaa. Ihmisillä selkeitä pitkäaikaisvaikutuksia ei ole vielä todettu, vaan niitä vasta selvitetään.

Tutkijat ovat nyt kiinnostuneita erityisesti siitä, minkälainen vaikutus äidin masennuslääkkeiden käytöllä on lapselle pitkällä aikavälillä. Lapsia seurataan 15-vuotiaiksi asti. Tutkimukseen osallistuu lääkäreitä ja tutkijoita Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä HUS, Turun yliopistosta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THS)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot