Mainos
Mainos

TS: Akateemisten työttömyys kasvanut neljänneksen

Korkeakoulutettujen työttömien työnhakijoiden määrä on kasvanut viidessä vuodessa 25 prosenttia, kertoo Turun Sanomat.

Suomessa koulutetaan vuosittain kymmeniätuhansia nuoria aloille, joilla työnsaantimahdollisuudet ovat huonot, kertoo Turun yliopiston koulutussosiologian professori Osmo Kivinen.

Yliopistoissa aloituspaikkoja on liikaa varsinkin humanistisilla ja yhteiskuntatieteen koulutusohjelmilla. Ammattikorkeakouluista valmistuneilla insinööreillä, tradenomeilla ja taidealojen ammattilaisilla on vaikeuksia löytää koulutustaan vastaavaa työpaikkaa.

Korkeakoulutettujen edunvalvontajärjestö Akava on huolissaan epäsuhteesta, joka vallitsee aloituspaikkojen ja työvoimatarpeen välillä. Akavan edunvalvontayksikön johtaja Minna Helle sanoo Turun Sanomissa, että koko korkeakoulujen rahoitusjärjestelmä pitäisi uudistaa.

Helteen mukaan korkeakouluja tulisi palkita siitä, miten hyvin opiskelijat työllistyvät eikä siitä, kuinka monta henkilöä ne kouluttavat.

Tulevaisuuden alat: metalli- ja kaivosteollisuus

Opetushallituksen selvityksen mukaan 2010-luvulla työllisten määrä vähenee mm. elintarvikealalla, paperi- ja metsäteollisuudessa ja elektroniikka- ja sähkötuotteiden valmistusaloilla. Tietotekniikan alan työvoiman kysyntä saattaa myös laskea.

Ennusteen mukaan työvoimaa tarvitaan tulevaisuudessa metallialalla, jalostuksessa ja kaivosteollisuudessa.

Kemia ja biotekniikka ovat aloja, joiden opetuspaikkoja pitäisi selvityksen mukaan lisätä. Ammattikorkeakouluissa tärkeitä koulutusaloja ovat luonnontieteet sekä sosiaali- ja terveysalat. Vähennystä koulutuspaikoissa tulisi selvityksen mukaan tehdä etenkin taide- ja kulttuuripuolella.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot