Mainos
Mainos

TS: Ambulanssit kymmenissä kolareissa vuosittain - kuljettajien ajotaito huolena

Ambulanssikuljettajien puutteelliset ajotaidot huolettavat sekä viranomaisia että kuljettajien etujärjestöä. Ambulanssia pääsee Suomessa kuljettamaan ilman erityistä ajokoulutusta.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan ongelmia on paljastunut erityisesti terveydenhuoltoalan oppilaitoksista valmistuneiden ajotaidossa. Pelastusopistossa opiskelleiden tilanne on ministeriön mukaan parempi, koska he saavat koulutusta myös vaativissa olosuhteissa ajamiseen.

Pätevyysvaatimuksista vääntöä

Suomen ensihoitoalan liitto on liputtanut ambulanssinkuljettajien pätevyyssäädösten puolesta jo nelisen vuotta, mutta tuloksetta, kertoo liiton puheenjohtaja Heikki Sederholm.

– Asia ei ole edennyt mihinkään. Joskus 90-luvulla oli työryhmä, joka pohti asiaa ja jopa esitti kuljettajantutkintoa hälytysajoneuvojen kuljettajille, mutta se haudattiin täydellisesti, Sederholm kuvailee tilannetta Turun Sanomien haastattelussa.

Sederholmin mukaan tulppa on ministeriötasolla. Muun muassa sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ei huomioinut kuljettajapätevyyttä uuden terveydenhuoltolain ensihoitopalvelun asetusesityksessä, vaikka liitto niin toivoi.

Sederholm huomauttaa, ettei selkeä kuljettajantutkinto ole ainoastaan työntekijöiden turvallisuuskysymys.

– Ihan yleisen turvallisuudenkin kannalta asia on tärkeä. Ongelma on se, että nyt ambulanssia pääsee kuljettamaan kuka tahansa, jolla on ajokortti, Sederholm tiivistää.

Hälytysajossa kymmeniä kolareita vuodessa

Hälytysajoneuvot ovat mukana kolarissa keskimäärin noin kolmekymmentä kertaa vuodessa. Tuorein tapaus on Turusta, jossa hälytysajossa ollut ambulanssi törmäsi sunnuntai-iltana henkilöautoon. Ambulanssin epäillään ajaneen päin punaista. Kolarissa loukkaantui lievästi kolme ihmistä.

– Jos kolari tulee tällaisessa tapauksessa, on se periaatteessa meidän vika. Risteystä on lähestyttävä niin, että muut huomaavat ambulanssin. Se edellyttääkin hyvää ajotaitoa ja ennakointia, kun tullaan valoristeykseen, huomauttaa palomestari Marko Rostedt Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta.

Viime vuonna ambulanssi kolaroi henkilöauton kanssa ainakin Helsingissä, Riihimäellä ja Elimäellä. Helsingissä neljä ihmistä loukkaantui joulukuussa, kun ambulanssi suistui vastaantulevien kaistalle. Sekä ambulanssin että henkilöauton kuljettajia epäillään liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Vakavin tapaus sattui Elimäellä heinäkuussa, kun henkilöauton kuljettaja kuoli kolaroituaan ambulanssin kanssa.

(MTV3)

Lue myös Turun Sanomat.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme