Mainos
Mainos

TS: Hallitusneuvottelut nousseet liian tärkeiksi - vievät jo valtaa hallitukselta

Hallitusohjelmat ovat muuttuneet julistuksista tiukkaan sitoviksi kehyksiksi, kirjoittaa Turun Sanomat. Politiikan tutkijat ovat huolissaan siitä, että vallankäyttö on keskittynyt liiaksi hallitusohjelman laatimiseen.

Aikaisemmin hallitusohjelma oli yleisluontoinen julistus, mutta se on muuttunut yksityiskohtaiseksi sopimukseksi. Tiukka rajaus sitoo hallituksen ja sen eri osapuolten kädet, vaikka olosuhteet vaalikaudella muuttuisivatkin.

Turun yliopiston emeritusprofessori Jaakko Nousiainen sanoo, että on ongelmallista, jos ministeri ei voi tehdä aloitteita hallinnonalallaan, ellei niitä ole kirjattu hallitusohjelmaan.

Helsingin yliopiston valtio-opin emeritusprofessori Tuomo Martikainen yhtyy Nousiaisen kantaan.

– Ei ole toivottavaa, että hallitusohjelma nuijitaan näin tiukkaan, Martikainen sanoo.

Nousiaisen mukaan kehitys on kasvattanut erityisesti valtiovarainministeriön valtaa. Myös etujärjestöjen rooli hallitusneuvotteluissa ja hallitusohjelmien laadinnassa on kasvanut.

Tämänhetkisissä hallitusneuvotteluissa on Martikaisen mielestä niin epäluuloisesti toisiinsa suhtautuva joukko, että ohjelmasta tulee erittäin yksityiskohtainen.

Turun Sanomat kävi läpi seitsemän edellisen hallituksen ohjelmat. Hallitusohjelmissa tapahtunutta muutosta kuvaa ohjelmien kasvanut koko.

Matti Vanhasen (kesk) toisen hallituksen ohjelmassa vuonna 2007 oli 170 000 kirjoitusmerkkiä. Se on yli 700 prosenttia enemmän kuin Kalevi Sorsan (sd) neljännellä hallituksella 1983. Sivuissa mitattuna Sorsan ohjelma tulostui kymmenelle liuskalle, kun Vanhasen ohjelmaan sivuja tarvittiin yli 80.

Hallitusohjelmien painoarvo on kasvanut etenkin vuodesta 2003, kun hallitus sitoutui noudattamaan hallitusneuvottelujem menokehyksiä koko vaalikauden.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme