Mainos
Mainos

TS: Iso osa tuomareista eläköitymässä

Lähes kolmasosa Suomen oikeuslaitoksen tuomareista jää eläkkeelle lähivuosina, arvioi oikeusministeriö Turun Sanomissa. Sukupolvenvaihdos on koko tuomioistuinlaitoksen historian suurin.

Oikeuslaitoksessa työskentelee tällä hetkellä 950 henkilöä vakituisessa tuomarinvirassa. Ministeriön laskelmien mukaan heistä eläköityy seuraavan viiden vuoden sisällä 283 henkilöä.

Suomen tuomariliitto on huolissaan siitä, löytyykö syrjäseuduille riittävän kokeneita ja päteviä lainkäytön osaajia.

– Erityisesti Itä-Suomen ja Pohjois-Suomen tilanne on haastava, sanoo Suomen tuomariliiton puheenjohtaja Aki Rasilainen.

Kun Helsingissä ja Turussa yhtä tuomarinvirkaa hakee 10-15 henkilöä, syrjäseuduilla hakijoita on ollut 3-5. Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa erästä määräaikaista tuomarinvirkaa haki vain yksi henkilö.

– Kyllä tästä selvitään, mutta hankaluuksia se tulee tuottamaan, Rasilainen toteaa.

Tietyissä tuomioistuimissa joukkoeläköityminen vaihtaa koko tuomarikunnan uusiin henkilöihin. Hyvä esimerkki on Turun hovioikeus, joka on ollut pitkään ikärakenteeltaan Suomen vanhin tuomioistuin.

Kolmen viime vuoden aikana Turun hovioikeuden tuomarivahvuudesta on vaihtunut 60 prosenttia. Vuoden 2015 loppuun mennessä luku nousee peräti 75 prosenttiin.

– Tahti on todella kova. Vuoteen 2020 mennessä lähes kaikissa tuomarinviroissa on uudet kasvot, vahvistaa Turun hovioikeuden presidentti Timo Esko.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme