Mainos
Mainos

TS: Lääkärit ilmoittaneet sadoista aseenkäyttöön sopimattomista potilaista

Lääkärit ovat tehneet poliisille lähes kolmesataa ampuma-aseilmoitusta ympäri Suomea, kertoo Turun Sanomat. Ilmoitus on tehty henkilöistä, joiden hallussa lääkäri katsoo aseen voivan olla vaarallinen.

Viime kesäkuusta alkaen lääkäreillä on ollut velvollisuus tehdä asiasta ilmoitus poliisille. Muilla terveydenhuollon ammattilaisilla ilmoituksen tekeminen on oikeus.

– Uuden pykälän perusteella olemme saaneet 281 ilmoitusta. Valtaosa niistä on lääkärien tekemiä, vahvistaa poliisihallituksen asehallintopäällikkö Heidi Nuoritalo Turun Sanomille.

Nuoritalon mukaan poliisihallitukseen tulleista ilmoituksista 14 on lähetetty eteenpäin paikallispoliiseille aselupaharkintaa varten.

Turun Sanomat kirjoittaa, että ilmoitus tehdään potilastietojen ja tapaamisen perusteella. Lääkärin täytyy perustella, miksi katsoo henkilön olevan sopimaton pitämään asetta hallussaan.

Perusteita voivat olla esimerkiksi itsemurhayrityksen jälkeinen tahdosta riippumaton psykiatrinen hoito, väkivaltainen käytös lääkärin vastaanotolla tai päihdeongelma, johon liittyy väkivaltaisuus.

Perusteena saattaa olla myös dementoiva tai muu neurologinen sairaus, joka heikentää potilaan kykyä käsitellä ja säilyttää asetta turvallisesti.

– Kyse on henkilön soveltuvuudesta. Lääkärin ei tarvitse eikä hän voikaan tietää, onko potilaalla aselupa, sosiaali- ja terveysministeriöstä sanotaan.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot