Mainos
Mainos

TS: Olkiluodon radioaktiivista romua sulatetaan kierrätykseen Ruotsissa

Olkiluodon ydinvoimalasta vietiin viime vuonna erä radioaktiivista metallia Ruotsiin. Metalliromu sulatettiin Ruotsissa Ruotsiin uusiokäyttöä varten, kertoo Turun Sanomat.

Radioaktiivista romua vietiin länsinaapuriin viime kesänä ruotsalaisella erikoisaluksella.

Alus kuljetti kahdella matkallaan yhteensä noin 700 tonnia metallia Studsvikin sulattamoon Tukholman eteläpuolelle. Turun Sanomien mukaan Ruotsiin laivattiin Olkiluodon varastosta suurimpia ja hankalimmin puhdistettavia radioaktiivisia romuja.

Viennin teki ensi kertaa mahdolliseksi lainsäädännön muutos. Teollisuuden Voima katsoi, että ruotsalaisyrityksen tarjous isojen komponenttien käsittelystä oli kannattava. Sopimus koski vain yhtä erää, eikä uusista toimituksista ole neuvoteltu.

Studsvikissa romu sulatetaan ja radioaktiivinen kuona erotetaan ja palautetaan takaisin Olkiluotoon loppusijoitettavaksi.

Kertyvän romun määrä näyttää lisääntyvän ydinvoimalan ikääntyessä. Varastossa kierrätystä odottaa edelleen useita suuria turbiineja ja lisää romua on luvassa keväällä kun voimalaa uudistetaan.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme