Mainos
Mainos

TS: Ravitsemusasiantuntijat pitävät karppaajia uskonlahkolaisina

Ravitsemusalan asiantuntijat ovat joutuneet vainon kohteeksi, koska ovat kritisoineet muotiruokavalio karppaamista. Asiasta kertoo Turun Sanomat.

Karppaamisessa pyritään välttämään hiilihydraatteja. Äärimmilleen vietynä se voi olla hengelle vaarallista. Karppauksen kannattajat kuitenkin puolustavat ruokavaliota fanaattisesti.

Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm sanoo lehdelle, että karppaajien keskusteluissa näkyy ajoittain vihjailuja salaliittoteorioista, joiden mukaan ravitsemusasiantuntijat haluavat pitää ihmiset sairaina ja siten lääketeollisuus hyötyy.

Myös asiantuntijoiden erottamista työstään on vaadittu suoraan esimiehiltä. Osa ammattilaisista ei uskalla kritisoida karppausta omalla nimellään, koska se muistuttaa äärimmillään jopa uskontoa.

Hiilihydraatit tärkeä osa ruokavaliota

Mikael Fogelholm sanoo, että huonojen hiilihydraattien poistaminen on erinomainen asia, mutta äärimmilleen vietynä karppaaminen on vaarallista.

Turun yliopistollisen keskussairaalan ravitsemusterapeutin Sari Isotuvan mukaan hiilihydraattien jättäminen pois kokonaan voi johtaa vakavaankin sairastumiseen. Jotkut syöpätyypit saattavat lisääntyä, jos ruokavalio on kauan runsasrasvainen ja sisältää runsaasti punaista lihaa.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuosituksen mukaan 50–60 prosenttia energiasta pitäisi saada hiilihydraateista.

Karppaajien keskuudessa suositukset nähdään syypäänä ylipainoon ja aikuisiän diabetekseen. Jäsenet myös kyseenalaistavat virallisen näkemyksen tyydyttyneiden rasvojen vaaroista. Huonosta olosta syytetään etenkin sokereita ja tärkkelystä.

Sari Isotupa muistuttaa, että hyvänlaatuinen hiilihydraattipitoinen ruoka sisältää elimistölle tärkeitä kuituja, vitamiineja ja kivennäisaineita.

(MTV3)

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme