Mainos
Mainos

TS: Sika syö kanaa ehkä jo ensi vuonna

Siipikarjan valkuaisesta valmistetun rehun syöttäminen sioille saattaa olla mahdollista EU:ssa jo ensi vuoden alusta.

Turun Sanomat kirjoittaa, että asian eteneminen on kiinni enää sian valkuaisen tunnistavasta testimenetelmästä, jonka komissio ennustaa valmistuvan syksyllä. Tautiriskin välttämiseksi tarvitaan testit, joilla pystytään varmentamaan, ettei sioille tai kanoille syötetä lajitovereitaan.

Testit märehtijäperäisen valkuaisen tunnistamiseen ovat jo olemassa. Siipikarjan tunnistava testi valmistuu aikaisintaan ensi vuonna.

Eläinproteiinin käyttäminen naudanrehussa kiellettiin 1990-luvulla ja kaikille tuotantoeläimille 2001 osana hullun lehmän taudin (BSE) torjuntaa. BSE-epidemian syynä oli se, että naudoille syötettiin sairastuneista märehtijöistä tehtyä rehua.

Euroopan komission mukaan BSE on poistuva uhka Euroopassa.

Taustalla tuontisoijan hinta

Eläinjätettä käsittelevän Honkajoki Oy:n tuotantojohtaja Matti Lahtinen uskoo sika- ja siipikarjarehujen käytön vapautumiseen lähivuosina, koska Eurooppa on kalliin tuontivalkuaisen, erityisesti soijan varassa.

Sika- ja siipikarjarehut valmistetaan lihaluujauhosta, joka tehdään eläinten elintarvikekelpoisesta teurasjätteestä. Sitä syntyy Suomessa 140 miljoonaa kiloa vuodessa. Tällä hetkellä siitä nauttivat eri muodoissaan turkiseläimet, lemmikkieläimet sekä sisäelimistä pitävät ihmiset.

(MTV3 - Turun Sanomat)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot