Mainos
Mainos

TS: Tutkijat uskovat rokotteen ehkäisevän pian diabetestä

Nuoruustyypin eli tyypin 1 diabetesta voidaan kohta ehkäistä rokotteella, selviää diabetestutkijoiden DIPP-projektin uusista löydöksistä. Turun yliopiston lastentautiopin professori Olli Simell kertoo Turun Sanomissa, että tauti voidaan havaita lasten haimavaurioista jopa kaksi vuotta ennen sairauden puhkeamista.

- Rasvojen poikkeamat vaikuttavat diabeteksen syntyyn. Voidaan ajatella, että hyödyllisiä rasvoja voidaan korvata suoraan tai haitallisia yhdisteitä poistaa jopa alle vuoden ikäiseltä, Simell sanoo.

Simellin mukaan on mahdollista, että ykköstyypin diabeetikko voi parantua. Tutkimuksissa on selvinnyt, ettei diabeetikon haima välttämättä lopetakaan insuliinin tuotantoa kokonaan. Insuliinia tuottavia soluja voisi näin aktivoida jollakin muulla lääkkeellä kuin insuliinilla.

Nuoruustyypin diabetestapaukset ovat lisääntyneet Suomessa yli 30 prosenttia kymmenen viime vuoden aikana. Vuonna 1994 aloitetussa DIPP-projektissa on seulottu 150 000 lasta.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot