Mainos
Mainos

Tshaikovskin elämäntarina Kansallisbaletissa

Patrice Bartin teos Tshaikovski kertoo säveltäjäneron riipaisevan elämäntarinan aina loiston päivistä traagiseen loppuun asti.

Homoseksuaalisuus, yhteiskunnan painostuksesta solmittu avioliitto ja venäläisten säveltäjäkollegoiden syytökset repivät Pjotr Tshaikovskin sielua niin, ettei hän loppujen lopuksi löytänyt ahdistavasta tilanteestaan muuta ulospääsyä kuin itsemurhan.

Kansallisoopperassa ensi-iltansa tänään saaneen baletin koreografia on Pariisin oopperan pitkäaikaisen tanssijan ja balettimestarin Patrice Bartin käsialaa. Bartinmielestä Tshaikovskin täynnä heikkouksia ja voimaa ollut elämä oli kuin suoraan 1800-luvun romaanista. Teos pohjautuu Marguerite Ghislaine Juramien Tshaikovski-elämäkertaan. Bart valottaa koreografiassaan Tshaikovskin persoonaa tärkeiden elämänvaiheiden ja teosten kautta.

Baletin musiikkina on otteita Tshaikovskin teoksista kuten kuudennesta ja kolmannesta sinfoniasta, Myrskystä, Jevgeni Oneginista, Capriccio italianosta, Hamletista ja Serenade melancoliquesta. Musiikin on sovittanut Ermanno Florio, joka vuorottelee myös kapellimestarina Alexander Joelin kanssa.

Tshaikovskin nimiroolissa vuorottelivat Nicholas Ziegler ja Kare Länsivuori ja Nadezhda von Meckin osassa Minna Tervamäki ja Anneke Lönnroth. Muissa keskeisissä rooleissa nähtiin muiden muassa Carolina Aguero/Anastasia Dunets ja Anu Viheriäranta/Petia Ilieva.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 29.04.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme