Mainos
Mainos

TT:n Riski: Palkankorotukset vaikuttavat veronalennuksiin

Ostovoiman kehityksen turvaa parhaiten maltillinen tuloratkaisu yhdistettynä palkkaverotuksen alentamiseen, sanoo TT:n johtaja Seppo Riski Vasemmistoliiton ay-parlamentissa. Riskin mukaan tästä seikasta ollaan yhtä mieltä, mutta erimielisyys on syntynyt palkankorotusten ja veronalennusten toteuttamisen järjestyksestä.

Riskin mukaan aikaisemmat kokemukset ovat osoittaneet, että annetut veronalennukset eivät juuri ole vaikuttaneet erityisen maltillisesti palkankorotusvaatimuksiin. Riski sanoo, etteivät ammattiliitot ole ennen vastaavassa liittokierrostilanteessa noteeranneet veronalennuksia niin, että ne vaikuttaisivat palkkavaatimuksiin. Riski pitää veronalennusten lupaamista ennen palkkalinjan selkiintymistä melkoisena uhkapelinä. Veronalennusten ja liian korkeiden palkankorotusten tuomaa ostovoimaa hallituksen on poliittisista syistä vaikea jälkikäteen leikata.

Riski pitää myös mahdollisena sitä, ettei veronalennuksia tule jo päätettyjen lisäksi lainkaan. Riski arvelee, että jos palkkalinja nousee liian korkeaksi, hallitus tuskin alentaa veroja. Seppo Riskin mukaan jatkossa tärkeintä on talous- ja työllisyyskasvun sekä hyvän ostovoimakehityksen turvaaminen. Tuleva sopimuskierros osoittaa, onko työmarkkinajärjestelmä sopeutunut ja ymmärtänyt uuden toimintaympäristön asettamat reunaehdot. Riski sanoo, että palkankorostusvaraa arvioitaessa tärkeintä on seurata kokonaistyövoimakustannusten kehitystä.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme