Mainos

TT: Teollisuutta uhkaa työvoimapula

Työllisyyden kehitys jatkuu Teollisuuden ja työnantajien työvoimatiedustelun mukaan useimmilla teollisuustoimialoilla hyvänä myös ensi vuonna. TT:n edustamille teollisuusaloille odotetaan vuoden 2001 aikana yhteensä lähes 15 000 uutta työpaikkaa, mikä on noin kolmannes koko kansantalouden arvioidusta työllisyyden lisäyksestä. Samalla yritysten ammattitaitoisen työvoiman saanti tulee edelleen vaikeutumaan.

TT:n tutkimuksen mukaan teollisuutta uhkaa tulevaisuudessa työvoimapula.

Ongelmia on useimmilla teollisuuden ja rakentamisen aloilla sekä TT:n piirissä olevilla palvelualoilla. Teollisuudessa rekrytointivaikeuksista kärsineiden toimipaikkojen osuus kuluneena syksynä oli 28,4 prosenttia eli suurempi kuin kertaakaan vuoden 1990 jälkeen. Osaajien puute on lisääntynyt paitsi tietoliikenteen ja tietotekniikan uusissa ammateissa, myös perinteisillä teollisuus- ja rakennusaloilla. TT kysyi loka-marraskuussa kokemuksia työvoimakehityksestä noin 4000 toimipaikasta.

Liike-elämän palvelut työllistävät hyvin

Työllisyyden kasvu on ensi vuonna voimakkainta metalli- ja elektroniikkateollisuudessa, tietoliikenteessä, liike-elämän palveluissa sekä kiinteistö- ja siivouspalveluissa. Myös rakentamisessa työllisyys kasvaa. Muilla aloilla työllisyys pysyy ennallaan tai vähenee. Liike-elämän palvelut ovat laajenemassa erityisesti muun teollisuuden vaikutuksesta. Työllisyys kasvaa ripeästi esim. teknisiä palveluja tarjoavissa yrityksissä. Informaatiosektorin kasvu heijastuu myös tietoliikenteen työllisyyden kasvuna, sillä alan yritykset ovat lisäämässä työpaikkoja seitsemällä prosentilla syksystä 200 syksyyn 2001. Kasvu jatkuu voimakkaana myös seuraavan vuoden.

Metalli- ja rakennusaloilla pulaa työvoimasta

Ammattitaitoisen työvoiman saamisessa on ollut edelleen vaikeuksia elektroniikka- ja sähköteollisuudessa. Myös rakentamisessa lähes joka toisella toimipaikalla on ollut vaikeuksia löytää ammattitaitoista työvoimaa. Eniten osaajien puute yleistyi kuitenkin kone- ja metallituoteteollisuudessa sekä metallien jalostuksessa.

Tietotekniikka-aloilla työvoimapula on edelleen jatkunut vaikeana. Puutetta on etenkin tietotekniikka-, elektroniikka- ja koneinsinööreistä. Insinöörien ja diplomi-insinöörien tarve oli yhteensä 1500 henkilöä. Atk-henkilöstön tarve oli lähes 1 000 henkilöä. Yleisin syy uuden työvoiman rekrytointivaikeuksiin on ollut tarvittavan työkokemuksen puute sekä riittämätön peruskoulutus. Tehokkain tapa uuden henkilöstön saamiseksi on ollut suora yhteydenotto yrityksen ja työnhakijan välillä. Toiseksi tehokkaimpana pidetään lehti-ilmoittelua ja kolmanneksi työvoimatoimistojen työnvälistystä.

Ennätysmäärä nuoria teollisuuden kesätöissä

Teollisuus kykeni viime kesänä tarjoamaan nuorille ennätysmäisen paljon kesätöitä. Teollisuusyritysten henkilöstömäärästä 10,8 prosenttia eli noin 55 000 oli koululaisia, opiskelijoita tai harjoittelijoita. Määrä on toiseksi suurin 16 vuotta jatkuneen kampanjoinnin aikana. Kesätyökampanjan tavoitteita ei silti aivan saavutettu, sillä tarkoituksena oli saada kesätyöntekijöiden osuus 12 prosenttiin. Parhaiten tavoitteisiin pääsivät paperiteollisuus, metallien jalostus sekä energia-ala. Myös elektroniikka- ja sähköteollisuus sekä kone- ja metallituoteteollisuus kesätyöllistivät hyvin.
(STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot