Mainos
Mainos

Tuberkuloosiin sairastuu vuosittain sata suomalaista

Tarttuvaan tuberkuloosiin sairastuu Suomessa vuosittain noin sata ihmistä. Heistä suurin osa on ikääntynyttä suomalaissyntyistä väestöä, ja vain viidesosa potilaista on syntynyt ulkomailla.

Tuberkuloosin harvinaisuus on Kansanterveyslaitoksen mukaan aiheuttanut vaaran, että tautia ei meillä enää tunnisteta. Tämän takia Suomessa julkaistiin pari vuotta sitten valtakunnallinen tuberkuloosiohjelma. Lisäksi meillä aletaan seurata syksyllä tuberkuloosin hoitotuloksia. Tätä varten Kansanterveyslaitos luo erityisen valtakunnallisen tartuntatautirekisterin.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan maailman väestöstä kolmasosa on saanut tuberkuloositartunnan. Arviolta noin 16 miljoonaa ihmistä sairastaa tuberkuloosia, ja siihen kuolee vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä.

Tuberkuloosia tavataan eniten köyhissä maissa ja siellä, missä kärsitään hiv-epidemiasta.

Viime vuosikymmenellä tuberkuloositilanne vaikeutui myös Suomen lähialueilla, Venäjällä ja Baltian maissa. Tämän takia meilläkin täytyy Kansanterveyslaitoksen mukaan pitää huolta siitä, että terveydenhoitohenkilöstö osaa tunnistaa taudin.

Tuberkuloosi on bakteerisairaus, joka leviää pisaratartuntana. Se voidaan parantaa lääkkeillä, mutta hoitamattomana se aiheuttaa usein kuoleman.

Tänään vietettiin maailman tuberkuloosipäivää.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme