Mainos

Tuhannet evakossa homekouluista - "kouluissa ei aina osata toimia heti"

Tuhannet koululaiset ovat tänäkin syksynä homekouluista evakossa väliaikaistiloissa, joista yleisimpiä on koulun lähelle rakennettu parakki. Parakki-sanaa ei tosin enää virallisissa yhteyksissä käytetä, sillä sanan on korvannut uudissana "väistötila".

– Parakki-sanalla on huono ja vanhanaikainen kaiku. Väistötilat ovat toimivia elementtiratkaisuja ja niitä voidaan muutaman kerran siirtääkin paikasta paikkaan, sanoo toimitilojen erityisasiantuntija Esko Korhonen Kuntaliitosta.

Väistötilojen erinomaisuudesta huolimatta Korhonen pitää Suomen homekoulutilannetta pahana ongelmavyyhtenä, johon ei ole helppoja ratkaisuja.

Oppilaita saattaa olla evakossa jopa kymmeniä tuhansia – tarkkoja tilastoja ei ole kenelläkään. Viime vuoden lopussa ilmestynyt selvitys kertoi, että jopa viidesosassa kouluista on homeongelmia.

– Suomessa on noin viisituhatta koulua, ja työterveyslaitokselta tilatun selvityksen mukaan noin tuhat oli homekouluja. Kuulostaahan se huimalta, toteaa Korhonen.

Korhonen nimeää yhden ruohonjuuritason ongelman: kun hometta epäillään kouluissa, ei henkilökunta heti ota yhteyttä sinne minne pitäisi. Kouluihin ollaankin tekemässä "näin toimit hometilanteessa" -ohjeita.

– Yleensä asian selvittely lähtee opettajien oireista. Silloin pitäisi ihan ensimmäisenä ottaa yhteyttä tilan omistajaan, jotta asia voidaan selvittää ja korjata. Mutta kun näin ei useinkaan tehdä, ongelma pitkittyy, sanoo Korhonen MTV3:n Uutisille.

– Ensimmäisenä pitäisi ottaa yhteyttä kunnan tilakeskukseen tai jos tilat ovat vuokralla, vuokranantajaan, selventää Korhonen.

Espoolaiskoulu joutui syksyksi evakkoon

Espoon Viherlaakson yläkoulun ja lukion sadat oppilaat joutuvat syksyksi evakkoon sisäilmaongelmien takia. Yläkoulun rehtori Kirsti Kupiainen ei vielä halua käyttää sanaa 'homeongelma'.

– Ihan tarkalleen emme tiedä, mistä on kyse. Olen ollut kaksi vuotta talossa, ja osalla opettajista on jo pitkään ennen sitä ollut oireita. Kaksi vuotta sitten tehtiin sisäilmatutkimus ja tehtiin korjaustoimet. Mutta kun nyt kesälomien jälkeen palasimme kouluun, oireet lisääntyivät räjähdysmäisesti, kertoo Kupiainen MTV3:n Uutisille.

Kupiaisen mielestä homeongelmiin puuttuminen on alkuvaiheessa rehtorin vastuulla. Hän kertoo, ettei itse tiennyt aluksi miten toimia.

– Kun uutena ihmisenä menee uuteen kaupunkiin töihin, menee oma aikansa ennen kuin pääsee asioista selville. Mutta olen ahkerasti kysynyt – aina en ole saanut vastauksia, mutta on pitänyt olla sitkeä, kun selvittelee asioita, kuvailee Kupiainen.

Miksei homekouluja pureta ja tilalle rakenneta uusia?

Rehtori Kupiaisen mukaan henkilökunta toivoo, että kymmeniä vuosia vanhan koulukompleksin ongelmarakennukset Espoossa purettaisiin ja tilalle rakennettaisiin kokonaan uusi koulu.

– Jos ajatellaan modernia oppimisympäristöä, niin vanhasta ei saada korjaamalla toivomiamme tiloja. On aina parempi, jos pedagogiikka pystytään ottamaan huomioon alusta lähtien.

Opetushallituksesta kerrotaan, että tulevaisuuden visioissa koulujen pitäisikin nimenomaan olla tilaltaan uudenlaisia, nykypedagogiikkaa tukevia.

– Käytäväkoulut eivät vastaa nykyaikaa. Eli koulut, joissa on pitkät käytävät ja luokat sulkeutuneina omiin erillisiin tiloihin. Pitäisi olla tilat, jotka kannustavat yhteiseen toimintaan ja ottavat erityistarpeet paremmin huomioon, sanoo yli-insinööri Heli Anttalainen opetushallituksesta.

Usein homekoulu onkin kaikkein järkevintä purkaa ja rakentaa tilalle terve ja toimiva koulu. Aina niin ei kuitenkaan suositella tehtävän, kertoo rakennusneuvos Ritva Kivi opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

– Mikäli rakennuksen korjauskustannukset ovat yli 70 prosenttia vastaavan uudisrakennuksen kustannuksista, niin korjaamista ei pidetä kannattavana. Suojellun rakennuksen korjaaminen on kuitenkin perusteltua, vaikka kustannukset olisivat korkeammatkin, sanoo Kivi.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot