Mainos
Mainos

Tuhannet haudat ovat retuperällä — haudan haltija usein kateissa

Hautausmailla on paljon hautapaikkoja, joiden haltija ei ole tiedossa, kertovat seurakuntayhtymien hautaustoimen päälliköt.

Vastuu haudan hoidosta kuuluu vainajan omaisten nimeämälle henkilölle. Usein omaiset ovat kuitenkin voineet kuolla tai vaihtaa asuinpaikkaa jättämättä yhteystietojaan hautatoimistoon.

Hautapaikka myönnetään tavallisesti 25 vuodeksi kerrallaan. Jos sopimusta ei jatketa, hauta palautuu seurakunnan haltuun ja muistomerkki poistetaan.

Hautapaikan voi myös menettää, jos sen jättää heitteille pitkäksi aikaa. Esimerkiksi Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä on parhaillaan vireillä muutamia satoja hoitokehotuksia.

Tuhannet haudat ovat kunnostuksen tarpeessa monissa Suomen suurissa kaupungeissa. Helsingin hautausmailla on tuhansittain laiminlyötyjä hautakiviä tai -muistomerkkejä. Turun seudulla rempallaan olevia hautoja on arviolta viitisen tuhatta ja Tampereellakin reilut pari tuhatta.

Puutteellisesti hoidettujen hautojen määrä ei ole aina tiedossa. Yleisimmin korjattavaa on kallistuneessa hautakivessä.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme