Mainos
Mainos

Tuhannet metallimiehet mielenosoituslakossa

Mielenilmausten syynä on Tamglass Oy:n luottamusmiehen työsuhteen purku, jota Metalliliitto pitää laittomana.

Tuhannet Metalliliiton jäsenet eri puolilla Suomea olivat tänään mielenosoituslakossa luottamusmiehen asemaan liittyvän kiistan vuoksi. Lisäksi lukuisilla työpaikoilla pidettiin päivän mittaan kokouksia, joissa asiaa pohdittiin.

Mielenilmauksiin ryhdyttiin Metalliliiton toppuuttelusta huolimatta. Liiton tiedotuspäällikkö Matti Putkonen korosti, että työtuomioistuimelle tulee antaa työrauha sen ratkoessa tamperelaisen Tamglass Oy:n pääluottamusmiehen työsuhteen purkamisesta syntynyttä kiistaa.

Lakkojen laajuudesta liikkui illansuussa varsin erilaisia tietoja. Työnantajapuolen mukaan niihin osallistui alle 5000 henkilöä. Metalliliiton Tampereella toimivan ammattiosasto 7:n toimitsija Reijo Sumanen puolestaan kertoi illansuussa, että mukana oli eri puolilla maata ainakin 14 000 metallityöläistä, mahdollisesti enemmänkin. Hän perusti arvionsa siihen, mitä eri työpaikat ja ammattiosastot olivat osasto 7:lle kertoneet aikeistaan.

Isot telakat tukilakossa

Joillakin työpaikoilla lakot alkoivat jo eilisiltana, joillakin taas marssittiin ulos tänään kesken päivän. Tamglassin metallimiehet ovat olleet mielenosoituslakossa aiemminkin ja palaavat tällä kertaa töihin maanantaina.

Ammattiyhdistysväen tietojen mukaan Tampereella mielenilmauslakkoihin osallistui noin 3000 henkilöä, Jyväskylässä lähes saman verran ja Lahdessa noin 800. Sen sijaan esimerkiksi Oulussa, Varkaudessa ja Kotkassa lakkoihin ei juuri innostuttu.

Turussa tukilakkoihin osallistui lähes 5000 metallimiestä, joukossa Aker Finnyards Oy:n telakan väki. Myös yhtiön Rauman ja Helsingin telakoilla lakkoiltiin. Helsingin telakan pääluottamusmiehen Mikko Mielosen mukaan raumalaiset olivat poissa töistä koko päivän, Turussa ja Helsingissä taas marssittiin ulos puolilta päivin.

Kansanedustajia neuvonpidossa

Helsingissä Metalliliiton tiloissa kokoontui iltapäivällä joukko luottamusmiehiä ja paikalle kutsuttuja eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäseniä.

- Luottamusmiesten aseman turvaamiseksi pitää olla työnantajille kunnon sanktiot, ja eduskunnan tehtävä on säätää sellaiset, sanoi helsinkiläinen luottamusmies Kai Laaksonen ennen kokouksen alkua.

Vaikka selkkausten taustalla on yhden pääluottamusmiehen työsuhteen purku, luottamusmiesten asemasta keskusteltiin laajemminkin. Esimerkiksi Lahdessa on sikäläisen ammattiyhdistysväen mukaan kolmen pääluottamusmiehen toimintaoikeuksia loukattu.

- Kyse ei ole pelkästään Tamglassista. Nämä kolme ovat kukin vähän erilaisia tapauksia, kertoi ammattiosasto 23:n toimitsija Kalervo Piiponniemi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme