Mainos
Mainos

Tuhannet ovat jonottaneet HUS:n jonossa yli puoli vuotta

Käsi- ja plastiikkakirurgian lisääntynyt kysyntä sekä kirurgipula pidentävät jonotuksia.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä oli syyskuun lopussa noin 3200 potilasta, jotka olivat jonottaneet kiireettömään hoitoon yli puoli vuotta.

Hyks-sairaanhoitoalueen mukaan luku käväisi alimmillaan kesäkuussa 3100:ssa, mutta kesälomakausi heikensi tilannetta. Suurimmat purettavat jonot ovat ortopediassa, plastiikka-, käsi- ja silmäkirurgiassa sekä pehmytkudoskirurgiassa, joka kattaa esimerkiksi sappi-, tyrä- ja kilpirauhasleikkaukset.

Nykyisiä jonoja pyritään purkamaan syksyn mittaan muun muassa lisätöillä. Tavoiteaikaa pidempi odotus on silti vuodenvaihteen jälkeen odotettavissa plastiikka-, käsi- ja lastenkirurgiassa sekä lasten ja nuorisopsykiatriassa. Samoin silmäkirurgiassa sarveiskalvonsiirtoleikkaukset saattavat viivästyä siirteiden saantivaikeuksien vuoksi.

Hoitotakuun takkuilua sairaanhoitoalue selittää kysynnän kasvulla käsi- ja plastiikkakirurgiassa, joka aiheutuu esimerkiksi rintasyövän lisääntymisestä. Samoin viivytyksiä aiheuttavat myös pula kirurgeista sekä Lastenklinikan leikkaus- ja teho-osaston ahtaus.

Helsingin perheneuvoloiden ruuhkautumisen arvioidaan lisänneen tarvetta lasten psykiatriseen akuuttihoitoon. Lastenpsykiatrian jonoja aiotaankin purkaa järjestelemällä uudelleen kotisairaalatoimintaa ja avohoitoa. Perheneuvoloiden lastenpsykiatrinen toiminta on määrä siirtää osaksi Hyksin aluepoliklinikoita ensi vuoden elokuussa.

Nuorisopsykiatrian puolella pyritään tehostamaan rekrytointia ja tilapäisesti voidaan turvautua myös vuokralääkäreihin.Sairaanhoitoalueen mukaan Helsingin ja Jorvin alueen jonot aiheutuvat pääosin lääkäripulasta, mutta Peijaksen alueen nuorisopsykiatriset palvelut ovat riittämättömiä. Lisäksi osastopaikkojen sijaintia pidetään ongelmallisena.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme