Mainos

Tuhansittain veneitä poistumassa venerekisteristä

Kymmeniätuhansia veneitä uhkaa poistua venerekisteristä syksyyn mennessä. Lokakuussa 2007 voimaan astuneen lakimuutoksen siirtymäaika on umpeutumassa, mutta useiden veneiden tiedot ovat yhä päivittämättä rekisteriin. Laki muuttui siten, että moottoriveneiden lisäksi myös kaikki yli 5,5 metriä pitkät purjeveneet on rekisteröitävä samaan valtakunnalliseen rekisteriin. Jo rekisterissä olevien veneiden tiedot oli lakimuutoksen myötä päivitettävä, sillä tietoihin oli lisättävä omistajan henkilötunnus. Jos tietoja ei päivitetä, veneet poistetaan venerekisteristä ja niillä ajaminen muuttuu laittomaksi.

Alun perin veneilijöille annettiin tasan kolmen vuoden siirtymäaika tietojen maistraattiin päivittämistä varten, mutta ilmoittajille annettiin jatkoaikaa tämän vuoden toukokuuhun asti. Moni jätti ilmoitusten teon viime tinkaan, ja toukokuussa maistraatteihin tuli suoranainen ilmoitusvyöry. Vyöryn vuoksi tietojaan päivittämättömien veneiden poistamista venerekisteristä lykättiin jälleen syyskuun loppuun.

Toukokuussa venerekisteristä oli poistumassa jopa satatuhatta venettä. Veneitä on viety rekisteriin pikkuhiljaa kevään ja kesän aikana, mutta lopullinen hyllytysmäärä selviää vasta syyskuussa. Syyskuusta lähtien montaa vesilläliikkujaa saattaa odottaa veneratsiassa ikävä yllätys.

- Jos venettä ei ole rekisteröity kuten määräykset edellyttävät, niin rangaistusseuraamuksena on yleensä kahdesta kymmeneen päiväsakkoa tai rikesakko. Joskus saatetaan antaa myös tapauksesta riippuen huomautus, kertoo apulaispoliisipäällikkö Kimmo Markkula Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Rekisterijahtia ei nähdä

Nykyään vesiskootterit sekä kaikki vähintään 5,5 metriä pitkät purje- tai moottoriveneet on rekisteröitävä maistraatissa. Jos veneessä on yli 20 hevosvoiman moottori, on se niin ikään rekisteröitävä. Rekisteritietojen muuttaminen tai uudelleenrekisteröinti maksaa 30 euroa. Kun lakimuutos tuli voimaan vuonna 2007, oli rekisteröinti ja tietojen muuttaminen vuoden ajan ilmaista.

Osa rekisteristä poistuvista veneistä on vanhoja, käyttämättömiä veneitä, joiden käytöstä poistaminen on jäänyt ilmoittamatta maistraattiin.

- Osa veneenomistajista tuntuu vähän nukkuvan tämän asian kanssa. Ajatellaan, että kun vene on kerran rekisteröity, ei tietojen tarkistuksesta tarvitse huolehtia, kertoo Espoon maistraatin apulaistarkastaja Minna Apajalahti.

Poliisi ei aio keskittyä rekisteristä poistuneiden veneiden jahtiin, vaan rekisteritietoja tarkistetaan muun valvonnan yhteydessä yhdessä tullin ja rajavartiolaitoksen kanssa. Tiedot tarkistetaan niin ikään aina onnettomuustapausten yhteydessä. Veneenomistajan kannalta rekisteröinnistä on hyötyä esimerkiksi varkaustapauksissa.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot