Mainos

Tuhat työpaikkaa, yli tuhat suomalaista työtöntä – miksi ei kelpaa?

Kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta arvostelee elinkeinoelämän yrityksiä patistella Suomeen mallia, jossa maahamme rahdattaisiin ulkomailta halpatyövoimaa.

– En pidä sitä näissä oloissa hyvänä. Meillä on puolen miljoonan henkilön työvoimareservi Suomessa ja 300 000 on työttömänä, Feldt-Ranta toteaa Huomenta Suomessa.

– Meidän pitäisi miettiä määrätietoisesti, miten me voidaan näitä ihmisiä työllistää, ja vasta sen jälkeen ruveta houkuttelemaan ulkopuolelta väkeä lisää.

Feldt-Rannan mukaan pelkona on, että ulkomailta tuotava työvoima polkee palkat maanrakoon jo ennestään matalapalkkaisilla aloilla.

Hän ei myöskään allekirjoita väitettä Suomea uhkaavasta työvoimapulasta.

– Sen tulemisesta on puhuttu 10-15 vuotta. Mutta kun katsotaan tilastoja, niin se ei ole koskaan tullut, eikä nytkään ole näköpiirissä.

Halpatyövoiman hakeminen ehdoin tahdoin ei ole järkevää

Suomessa on tällä hetkellä voimassa käytäntö, jonka mukaan viranomaiset harkitsevat alakohtaisesti, tarvitaanko alalle lisää työvoimaa vai ei. Mikäli työvoima katsotaan tarpeelliseksi, on sitä mahdollisuus tuoda ulkomailta lisää.

Nyt tämä harkinta halutaan Feldt-Rannan näkemyksen mukaan poistaa. Hän löytää kuitenkin varoittavan esimerkin Ruotsista, jossa harkinta osittain purettiin.

– Siellä on kaikkea työehtojen polkemisesta ihan ihmisten riistämiseen.

Helsingin kauppakamarin asiamies Markku Lahtinen näkee kuitenkin, että Suomessa työelämän vahva järjestäytyminen, työehtosopimukset ja lainsäädäntö suojaavat kaikkia työntekijöitä kansalaisuuteen katsomatta.

Hän ei myöskään usko, että työvoimaa lähdetään Suomeen tuomaan, ellei siihen todella ole tarvetta.

– Se, että halpatyövoimaa lähdettäisiin ehdon tahdoin ulkomailta hakemaan ei ole mikään järkevä vaihtoehto millekään työnantajalle. Työnantajat hakevat työvoimaa sieltä, mistä sitä on parhaiten saatavilla ja missä se on osaavaa.

Feldt-Ranta uskoo työehtosopimusten suojaavaan voimaan vain osittain.

– Näin pitäisi olla ja pääasiassa näin varmasti onkin, Feldt-Ranta sanoo.

– Mutta on aivan päivänselvää, että jotain hämärää tässä on. Jos esimerkiksi katsotaan siivousalaa: meillä on koko maassa tuhat avointa työpaikkaa. Ja pelkästään Uudellamaalla on tuhat työtöntä siivoustyötä hakevaa ihmistä. Kyllä mun mielestä on aiheellista esittää se kysymys, että miksi nämä eivät kelpaa.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot