Mainos
Mainos

Tuhatkunta verenluovuttajaa tarvitaan joka päivä

Ruotsalaisissa sairaaloissa podetaan parhaillaan veripulaa, mutta Suomessa tilanne on kohtuullisen hyvä. Yksi syy suomalaisten kiitettävän säännölliseen veren luovutukseen on se, että tekstiviesteillä saadaan tarvittavien veriryhmien luovuttajat nopeasti kiinni.

Punasoluja keskosvauvoille ja onnettomuuksien uhreille - verihiutaleita leukemiapotilaille. Suomen sairaalat tarvitsevat 350 000 pussia verta vuodessa eli luovuttajia täytyisi heinäkuun helteilläkin löytyä tuhatkunta joka päivä.

- Kovastihan me yritetään löytää keinoja, jotka vetoaisivat nuoriin ihmisiin, ja olisivat heille moderneja tapoja. Tekstiviestit ovat yksi, joka nuoriin ihmisiin on tuntunut uppoavan, kertoo aluejohtaja Pia Westman SPR:n Veripalvelusta.

Lupa tekstiviestimuistutukseen annetaan helposti. Vuoden aikana rekisteriin on saatu jo noin 80 000 suomalaista. Heistä parhaimmillaan jopa 40 prosenttia saapuu viestin saatuaan luovuttamaan verta. Postikorttia halvempien tekstiviestien lisäksi myös Internetin kautta houkutellaan veren luovuttajia.

- Tekstiviesti- ja sähköpostikutsuja on erityisesti käytetty, kun johonkin tiettyyn paikkaan halutaan nopeasti luovuttajia. Yleensä on niin, että kysymys on jostain veriryhmästä. Millähän on useimmiten on pulaa yleisimmästä veriryhmästä eli A-veriryhmästä, kertoo Westman.

Uusia luovuttajia tarvitaan jatkuvasti, sillä osa joutuu lopettamaan verenluovutuksen esimerkiksi täytettyään 66 vuotta tai sairauden takia.

Veren luovutuksesta on tullut monille tapa, eikä houkutukseksi välttämättä tarvita edes ruusuviikkoja.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme