Mainos
Mainos

Tuhkarokko palaamassa Suomeen - ennätysmäärä tartuntoja

Suomessa on todettu tämän vuoden tammi-syyskuussa jo 26 tuhkarokkotapausta.

Tuhkarokkoa tulee matkailijoiden mukana lähinnä Euroopasta, erityisesti Ranskasta, jossa on tänä vuonna ollut iso epidemia. Nykyistä tuhkarokkoa vastaan voi suojautua käytännössä vain rokotuksin.

Kotimaiset tuhkarokkotartunnat hävisivät kokonaan 1990-luvun puoliväliin mennessä, kertoo erikoistutkija Irja Davidkin THL:n julkaisemassa tiedotteessa. Taudin häviämiseen vaikutti tuhkarokkoa vastaan suunnattu MPR-rokotusohjelma, ja tartunnat saatiin vuosikausia vain ulkomailla. Tämänvuotisista tartunnoista merkittävä osa on kuitenkin saatu kotimaassa.

Rokotuksia on siksi tehostettu aikaistamalla lasten ensimmäistä annosta vuoden ikään sekä kehottamalla 30-50 -vuotiaita aikuisia tarkastamaan tuhkarokkosuojansa. 1960-1970 -luvuilla syntyneet eivät ole välttämättä sairastaneet tautia kuten vanhemmat sukupolvet. Tuhkarokkorokote lisättiin suomalaiseen lasten rokotusohjelmaan vasta vuonna 1982.

THL suosittelee tarkistamaan myös ennen ulkomaan matkoja rokotustietonsa eli onko mm. MPR-rokotus otettu.

Tänä vuonna Suomessa sairastuneista neljä on ulkomaan kansalaisia. Sairastuneista kahdeksan oli alle 4-vuotiaita ja kolme teini-ikäisiä. Loput olivat aikuisia.

Koko viime vuonna sairastuneita oli vain viisi.

Tuhkarokko tarttuu helposti. Se ei tarvitse kosketusta. Virus leijailee sisäilmassa vielä jopa pari tuntia sen jälkeen kun virusta kantanut henkilö on poistunut paikalta.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme