Mainos
Mainos

Tuhoisat lajit siirtyvät merestä toiseen laivojen mukana

Laivojen painolastivesien mukana siirtyy tuhoisia lajeja merialueilta toisille. Maailman luonnonsäätiö WWF:n mukaan nämä tulokaslajit aiheuttavat kalastukselle ja valtioille vuosittain miljoonien kustannukset.

Vuonna 2004 hyväksyttiin kansainvälinen sopimus painolastivesien käsittelystä. Valtiot, joilla on suurimmat kauppalaivastot, eivät kuitenkaan ole ratifioineet kyseistä sopimusta.

Tuoreen raportin mukaan jopa 24 lajia on viimeisen viiden vuoden aikana siirtynyt merialueelta toiselle todennäköisesti painolastivesien mukana.

Itämeressä on tavattu yli 100 tulokaslajia, joista noin 70 on onnistunut asettumaan pysyvästi mereen. Luku on WWF:n mukaan suuri verrattuna Itämeren pieneen lajimäärään. Tulokaslajit myös hävittävät Itämeren paikallisia lajeja.

Esimerkiksi Mustallamerellä tulokaslaji Amerikan kampamaneetti on romahduttanut sardelli- ja kilohailikannat 1990-luvulla. Maneetti on sittemmin levinnyt muillekin merialueille, myös Itämerelle.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot