Mainos
Mainos

Tuhopolttoja sytytetään seitsemän päivässä

Tuhopoltot ovat lisääntyneet vajaan vuosikymmenen kuluessa. Tulipaloja sytytetään tahallisesti Suomessa useita joka päivä, eikä ihmishenkien menetyksiltä aina vältytä. Vuonna 2005 tuhopoltot vaativat kymmenen ihmisen hengen.

Tuhopolttojen ennaltaehkäisyn seurantaryhmän teettämän tänään julkistetun tutkimuksen tahallisesti sytytetyistä tulipaloista ovat laatineet tutkija Päivi Mäkelä ja professori Ahti Laitinen Turun yliopistosta.

Sytyttämisen kohteeksi joutuvat usein roska-astiat ja paperin- sekä vaatteidenkeräyslaatikot. Myös varastettuja, hylättyjä tai rikkoutuneita autoja poltetaan kohtalaisen paljon. Asuinrakennuksissa paloihin saattavat innostaa ihmissuhde- ja naapuriongelmat. Nuorten luvattomassa tulenkäsittelyssä maastopalot ovat hyvin edustettuina.

Suomessa sytytettiin vuonna 2005 keskimäärin noin seitsemän tahallista tulipaloa vuorokaudessa, paloissa kuoli yhteensä kymmenen ihmistä. Tahallisia paloja oli noin viidennes kaikista paloista.

Tuhopolttojen vahingot kymmeniä miljoonia

Tahallaan sytytetyistä paloista aiheutuu tuntuvat kustannukset. Kolme vuotta sitten vahinkojen suuruus oli reilusti yli 20 miljoonaa euroa. Palot uhkasivat noin 60 miljoonan euron omaisuutta.

Pahimmillaan tahallisten palojen osuus voi olla liki puolet paikkakunnan palotapauksista, kuten seurantavuonna 2005 Kouvolassa.

Tuhopolttorikoksesta epäillyistä kolmannes on 20-30-vuotiaita. Valtaosa teoista on sangen impulsiivisia ja tunnevaltaisia.

- Tämä johtaa siihen, että teot sijoittuvat lähelle kotia tai aktiivista elämänpiiriä, tutkija Päivi Mäkelä sanoo.

Nuorimpien kohdalla paloissa on usein kyse ilkivallasta, ajattelemattomuudesta ja ryhmäpaineesta. 20-30-vuotiailla ja sitä hieman vanhemmilla päihteiden osuus kasvaa, ja laukaisevana tekijänä toimivat usein ihmissuhteisiin liittyvät kriisit. Osalla on kyse aktiivisesta rikollisesta toiminnasta

Yli 35-vuotiailla mielenterveysongelmien osuus lisääntyy ja itsetuhoisuus näyttelee suurempaa osaa. Tulipalot sytytetään usein kotona tai sen lähipiirissä, ja naisia on sytyttäjien joukossa enemmän.

Tuhopolttoihin liittyy usein päihteiden käyttöä

Tilastojen synkentymiseen on vaikuttanut se, että tapaukset tulevat paremmin viranomaisten tietoon. Kansalaisilta uupuu alkusammutustaitoja, ja sammutusvastuu jätetään aiempaa useammin viranomaisille.

Iso osa tahallisista paloista sytytetään päihtyneenä, eikä alkoholiveron laskeminen ja viinan kokonaiskulutuksen kasvu liene asiaa helpottanut. Niuvanniemen sairaalan johtava lääkäri, dosentti Eila Tiihonen on todennut, että mitä kehnommille raiteille mielenterveyshoito menee, sitä enemmän tapahtuu tuhopolttoja.

- Tähän on aika helppo tämän aineiston valossa yhtyä, Mäkelä totesi.

Monet ovat olleet myös sosiaalitoimen asiakkaina.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme