Mainos
Mainos

Tuhopolttojen määrä noussut selvästi

Vuosittain sytytetään tahallisesti arviolta jopa 2000 paloa. Eniten tuhopolttoja tehdään Uudellamaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Tuhopolttojen osuus tulipaloista on noussut selvästi viime vuosikymmeninä. Pelastusviranomaisten arvioiden mukaan nykyään jopa viidennes tulipaloista on tahallaan sytytetty.

-1980-luvun alussa vain reilu viisi prosenttia paloista arvioitiin tuhopoltoiksi. Kasvu on ollut tasaista, mutta se kiihtyi etenkin 1990-luvulla, sanoo ylitarkastaja Vesa-Pekka Tervo sisäministeriöstä.

Arvion mukaan tahallaan sytytetään vuosittain jopa 2000 paloa. Alueelliset erot ovat suuria, mutta eniten tuhopolttoja tehdään asukaslukuun suhteutettuna Uudellamaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla.

-Pääkaupunkiseudulla paloista jopa 30 prosenttia voi olla tahallaan sytytettyjä, Tervo arvioi.

Tuhopolttajan tyypillisimpiä kohteita ovat ullakko- ja kellaritilat, varastot, jätekatokset ja -astiat sekä autiotalot. Yleensä palo sytytetään pimeän turvin illalla tai yöllä.

-Vaikka tuhopoltot ovat olleet aina ongelma, nyt mukaan ovat tulleen nuorten ilkivalta ja toisaalta syrjäytyneiden sytyttämät palot. Jäteastioiden ja paperinkeräyslaatikoiden sytyttely vaikuttaa lisääntyneen erityisesti, kuvailee tekninen johtaja Matti Orrainen Pelastusalan keskusliitosta.

Varotoimet yksinkertaisia

Orrainen muistuttaa, että tuhopoltolta suojautuminen on yksinkertaista. Tavallisessa asuinrakennuksessa kannattaa varmistaa, että asiattomat eivät pääse rappuihin tai jätetiloihin.

-Jonkin verran onkin viime vuosina yleistynyt jätekatosten lukitseminen. Toinen suosittelemamme varotoimi on sijoittaa jätekatos palon leviämisen estämiseksi ainakin kahdeksan metrin päähän asuintalosta sekä autotallista, Orrainen kertoo.

Liikekiinteistöissä kannattaisi varmistaa, että lastauslaiturilla ei säilytetä mitään palavaa.

-Isoimmat vahingot koituvat yleensä liikekiinteistöissä, jos varastoja pääsee tuhoutumaan tai iso rakennus pääsee ilmiliekkeihin. Koulukiinteistöissäkin varotoimet pitäisi muistaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme