Mainos

Tukea Suomen EU-maatalousneuvotteluihin

Entinen ulkoministeri Heikki Haavisto

Suomen EU-jäsenyysneuvotteluihin osallistuneiden neuvottelijoiden ydinjoukko on lähettänyt kaikessa hiljaisuudessa kirjeen maatalouskomissaari Mariann Fischer-Boelille.

Viime viikolla Brysseliin lähteneessä kirjeessä on yhteensä seitsemän allekirjoittajaa, muun muassa silloinen ulkoministeri Heikki Haavisto ja ulkomaankauppaministeri Pertti Salolainen. Kirjeessä annetaan suomalaisneuvottelijoiden näkemys siitä, mitä jäsenyysneuvottelujen maatalousosuudessa sovittiin.

EU:n maatalouskomissaari Mariann Fischer-Boelon ollut koko kuluneen viikon sairaslomalla, mutta sitä ennen hänelle on toimitettu tämän kuun 6. päivänä eli edellisen viikon tiistaina Helsingissä päivätty kirje.

Kirjeen seitsemän allekirjoittajaa olivat kaikki keskeisessä asemassa Suomen jäsenyysneuvotteluissa; silloisen hallituksen ulkoministeri Heikki Haavisto ja ulkomaankauppaministeri Pertti Salolainen, ulkoministeriöstä silloinen alivaltiosihteeri Veli Sundbäck ja toimistopäällikkö Antti Kuosmanen, oikeudellisena asiantuntijana Niilo Jääskinen, ja Brysselin edustustosta silloinen EU-suurlähettiläs Erkki Liikanen ja maatalousneuvos Kalevi Hemilä.

Brysseliin menneen kirjeen ovat laatineet Veli Sundbäck, Erkki Liikanen ja Niilo Jääskinen. Kirjeessä selvitetään Suomen neuvottelijoiden näkemys siitä, mitä jäsenyysneuvotteluissamme sovittiin ja miten poliittinen sopimus alunperin tulkittiin.

Kirjeen perusviesti on se, että osa maataloutta koskevista artikloista on väliaikaisia ja osa pysyviä, mutta vakavia vaikeuksia koskeva artikla 141, josta kiistellään, on näiden kahden välillä.

Kirjeen mukaan Suomen kanssa sovittiin, että artikla ei ole väliaikainen siinä mielessä, että se rajoittuisi tiettyyn ylimenokauteen, mutta ei myöskään pysyvä siinä mielessä, että se on riippuvainen tietyistä ehdoista, toisin sanoen olemassa olevista vakavista vaikeuksista.

Kirjeessä tähdennetään, että Suomen neuvottelijat ymmärsivät, että vakavilla vaikeuksilla tarkoitetaan ilmaston ja maantieteellisen aseman aiheuttamia vaikeuksia.

Viesti on siis se, että tuki on pysyvä niin kauan kuin Suomen ilmasto ei muutu.

Tämä kirje on nyt siis EU:n maatalouskomissaarin hallussa, kun hän tapaa Suomen maatalousministerin Brysselissä.

Viime torstaille sovittu tapaaminen lykkääntyi komissaarin sairastumisen takia.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot