Mainos
Mainos

Tukes: Hehkulamppu ei sovi lastenhuoneeseen

Hehkulamppujen kuumuus kannattaa ottaa huomioon valaisinta hankittaessa, muistuttaa Turvatekniikan keskus Tukes.

Etenkin lasten käyttöön tarkoitettujen valaisimien tulisi olla sellaisia, ettei lapsi pääse polttamaan niihin itseään.

Pahimmassa tapauksessa kuuma lamppu voi sytyttää myös tulipalon, jos lamppu on esimerkiksi pitkään kosketuksissa herkästi syttyvän kankaan kanssa. Tällaisista tapauksista on viime aikoina uutisoitu Ruotsissa, ja myös Suomessa kuumat lamput ovat silloin tällöin aiheuttaneet vaaratilanteita.

Hehkulamppuvalaisimissa vain alle kymmenesosa energiasta kuluu valon tuottamiseen ja kaikki muu energia muuttuu lämmöksi. Etenkin halogeenilamput käyvät kuumina.

Valaisimille on omat tuotestandardinsa, joita noudattamalla valmistajat voivat varmistaa tuotteidensa turvallisuuden. Tukes kuitenkin tähdentää, että tuotestandardit sallivat korkeita lämpötiloja sellaisille osille, joita ei normaalisti kosketella valaisimen ollessa toiminnassa.

Tukes korostaakin, että lapsille kannattaa pienestä pitäen kertoa, mitä sähkölaitteilla ei saa tehdä ja mitä pitää varoa.

(MTV-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme