Mainos
Mainos

TUKES: Nestekaasuonnettomuudet yleisimpiä mökeillä

Viime vuonna Turvatekniikan keskuksen tietoon tuli 11 nestekaasulaitteiden käytössä sattunutta onnettomuutta, joista noin puolet tapahtui kesämökeillä.

Onnettomuuksissa nestekaasu oli rikkoutuneen laitteen tai huolimattoman käytön takia vuotanut huoneilmaan ja syttynyt palamaan. Onnettomuuksien ehkäisemiseksi nestekaasun käyttäjien on syytä kiinnittää huomiota laitteen ja letkujen kuntoon, liitosten tiiviyteen sekä huolellisuuteen pulloa vaihtaessa.

Vuoden 2000 onnettomuudet johtuivat yleensä siitä, että kaasua oli vuotanut huonetilaan ja jokin sytytyslähde, esimerkiksi kipinä, takkatuli tai savuke oli sytyttänyt palon. Viime vuoden 11 tapauksen joukossa oli yksi kuolemantapaus. Aikaisempina vuosina vakavat onnettomuudet ovat useimmiten olleet riittämättömän ilmanvaihdon seurauksena aiheutuneita häkämyrkytyksiä. Vuosina 1991-1999 niissä kuoli kaikkiaan 20 ihmistä.

Kun nestekaasua käytetään sisätilassa, on aina huolehdittava riittävästä ilmanvaihdosta ja tuuletuksesta. Jos happea ei ole riittävästi, nestekaasu palaa epäpuhtaasti. Tällöin muodostuu tappavan myrkyllistä, hajutonta ja näkymätöntä kaasua eli häkää.

Jos on syytä epäillä kaasuvuotoa, suljetaan ensin pulloventtiili ja tuuletetaan tila huolellisesti. Sytytyslähteitä ei saa olla lähistöllä ja sähkökatkaisijoitakaan ei pidä kipinävaaran takia käyttää kaasuvuototilanteissa. Tarvittaessa hälytetään pelastuslaitos numerosta 112.

Turvatekniikan keskus (TUKES) kampanjoi touko-kesäkuussa kaasun turvallisen käytön puolesta lehdissä julkaistavilla "Käytä nestekaasua oikein" ilmoituksilla.
(MTV3)
Lisää TUKESin Internet-sivuilta

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme