Mainos
Mainos

Tukes: Räjähdysvaarallisia akkumalleja 18

Akkutilannetta selvittänyt Turvatekniikan keskus on ottanut nyt alustavalle vaarallisten akkujen listalleen 16 uutta akkumallia. Ennestään listalla oli pari vuotta sitten myynnissä olleet kaksi mallia.

Matkapuhelu meneillään

Turvatekniikan keskuksen TUKESin keräämien tietojen mukaan räjähdysvaaran aiheuttavia matkapuhelinakkuja on ollut Suomen markkinoilla 18:aa eri mallia. Käytössä laatuongelmainen akku saattaa yhä olla noin 500 kuluttajalla. TUKESin perjantaina julkistamalle alustavalle vaarallisten akkujen listalle päätyi 16 uutta akkumallia, sillä ennestään sillä oli pari vuotta sitten myynnissä olleet kaksi mallia. Kaikki listalle lisätyt akut ovat Akku LiIonin CE-merkittyjä akkuja.

-Kyse on periaatteessa laillisista tarvikeakuista, joissa on turvallisuuspuutteita. Kaikissa listatuissa akuissa on ongelmana se, että kennon turvaventtiili ei toimi, summaa TUKESin ylitarkastaja Soili Martikainen. Turvaventtiilin toimimattomuus voi johtaa esimerkiksi puhelimen pudotessa akun ylikuumenemiseen ja lopulta räjähtämiseen. Viranomaistietojen mukaan Suomessa eriasteisia akkuräjähdyksiä on sattunut tähän mennessä noin 15.

-Kun melkein kaikki vaaralliset akut ovat viime ja tämän vuoden malleja, se viittaa mahdollisesti yhteen valmistajaan tai yhden valmistajan laadunvalvonnan ongelmaan. Koska meillä ei vielä ole tietoa esimerkiksi kennojen valmistajista, vaarallisten akkujen lista voi vielä kasvaakin, Martikainen jatkaa.

TUKESin keräämät tiedot laatuongelmallisista akuista perustuvat maahantuojien tietoihin akkujen turvallisuustestauksista sekä kuluttajien yhteydenottoihin. Varsinaisia akkujen turvallisuustestauksia viranomainen alkaa teettää vasta joulukuussa.

Vaihto ilmaista kuluttajalle

Listalle päätyneet akut on TUKESin mukaan vedetty jo myynnistä, mutta käytössä niitä saattaa yhä olla. Akut sopivat Nokian puhelinmalleihin 3310, 3330, 3410, 3510 ja 5510.

-Maahantuojan arvion mukaan Akku LiIonin akkuja on käytössä noin 500 kuluttajalla, Martikainen jatkaa. Akku LiIonin akut ovat tamperelaisen Bat.Powerin maahantuomia, mutta niitä on ollut ainakin alkuvuonna myynnissä eri liikkeissä.

Kahta aiemmin vaaralliseksi todettua helsinkiläisen Insmat Akun maahantuomaa akkumallia ei ole ollut vuoteen myynnissä. -Insmat-akut eivät välttämättä ole enää niin räjähdysvaarallisia, sillä vanhetessaan akku menettää tehoaan, eikä tavallaan edes jaksa räjähtää, Martikainen jatkaa.

Bat.Power ilmoittelee Akku Lilionin akkujen vaarallisuudesta paraikaa lehti-ilmoituksilla. Kuluttaja voi palauttaa akut ilmaiseksi ostoliikkeeseen tai suoraan maahantuojalle, ja saa tilalle turvallisemmaksi todetun akun.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 21.11.2003).

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme