Mainos
Mainos

Tukes: Suojalasit voivat pelastaa silmät

Turvatekniikan keskus Tukes muistuttaa varovaisuudesta ja kehottaa käyttämän suojalaseja kipinöiden ja ilotulitteden roiskeiden varalta.

Kaikki ilotulitteet ovat vaarallisia väärinkäytettynä. Suojalasit ovat tehokas tapa välttää ilotulitteiden kipinöiden ja roiskeiden aiheuttamat silmävahingot, muistuttaa Turvatekniikan keskus Tukes uuteenvuoteen valmistautuvia juhlijoita.

Ilotulitteet aiheuttivat viime vuodenvaihteessa silmälääkärien mukaan noin 30 sairaalahoitoa vaatinutta silmävammaa. Lisäksi vammoja hoidettiin terveyskeskuksissa.

Noin kaksi kolmasosaa vammoista aiheutui alaikäisille. Ilotulitteet ovatkin aiheuttaneet onnettomuuksia etenkin nuorten käytössä, vaikka tulitteiden myynti ja luovutus alle 18-vuotiaille on Suomessa pääsääntöisesti kielletty. Tukes haluaakin korostaa vanhempien vastuutta lastensa turvallisuudesta.

Käyttäjien lisäksi vaarassa ovat myös sivulliset, jos ilotulitteita ammutaan holtittomasti tai niillä osoitellaan muita ihmisiä. Erittäin vaarallisia ovat myös tulitteisiin tehdyt omat muutokset.

Tukesin mukaan vahinkoja voi tehokkaasti ehkäistä noudattamalla käyttöohjeita, ampumalla tulitteet oikeaan suuntaan ja suojautumalla asianmukaisesti. Rakettien ampumiseen tulee käyttää sopivaa telinettä. Ilman tukia ammuttavat raketit pitää taas asettaa siten, etteivät ne pääse kaatumaan.

Toimimattoman ilotulitteen laukeamista on odotettava vähintään 10 minuuttia, ja viallinen tuote on palautettava ostopaikkaan.

Kaikkien Suomessa myytävien ilotulitteiden tulee olla Tukesin hyväksymiä. Kaupan on yhteensä noin 900 eri tuotenimikettä, joista tänä vuonna on myyntiin hyväksytty noin 150.

Ilotulitteita myydään vuosittain yhteensä pari miljoonaa. Ilotulitteita saa ampua uudenvuodenaattona kello 18 alkaen ja niiden käyttö tulee lopettaa kello 6:een mennessä seuraavana aamuna.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme