Mainos
Mainos

Tukes "toivoo" ilotulitteiden turvallisuuden parantuneen

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on kiristänyt ilotulitteiden valvontaa tänä vuonna seuraamalla maahantuojien koeammuntoja. Maahantuojien on myös raportoitava tarkemmin, missä ja milloin koeammuntoja on tehty ja koeammuntapöytäkirjoja on tarkastettu pistokokein.

– Sanotaan niin, että toivomme turvallisuuden parantuneen. Emme tietysti tiedä, millaista toiminta on sen jälkeen, kun tarkastajiemme perävalot ovat kadonneet kulman taakse, sanoo yli-insinööri Timo Kukkola Tukesista.

Tarkastuksissa on havaittu joitakin puutteita ja ainakin kaksi tuotetta on vedetty pois markkinoilta. Jo ennen tarkastuksia valmistajat ovat itse saattaneet poistaa joitakin tuotteita.

Löytyykö malka omasta silmästä?

Kukkola kehottaa miettimään, kuinka suuri osa uuden vuoden onnettomuuksista johtuu tuotevirheistä ja kuinka suuri osa käyttäjien omista virheistä.

– Kuinka moni oikeasti lukee käyttöohjeet kunnolla? Kukkola kysyy.

Raketteja ei myöskään pitäisi yrittää lennättää säässä kuin säässä. Esimerkiksi vesisateella rakettia ei tulisi väkisin kiskoa ja tuulella pitäisi huolehtia laukaisutelineen pysymisestä pystyssä.

Kun valitsee telinettä kaupassa, ei kannata välttämättä tyytyä halvimpaan mahdolliseen vaihtoehtoon – Kukkolan mukaan osa telineistä on melko huteria.

Perinteisiä raketteja turvallisempia ovat suuret padat, jotka pysyvät pystyssä helpommin kuin telineitä vaativat raketit. Ne myös laukeavat suoraan ylöspäin. Patojen kohdalla täytyy kuitenkin muistaa, ettei niiden kahta tulilankaa ole tarkoitettu sytytettäväksi yhtä aikaa – toinen kuuluu sytyttää vasta, jos ensimmäinen ei syty, ja silloinkin pitäisi malttaa odottaa 10-15 minuuttia.

Maahantuojat: Turvallisuus ei ollut kehno aiemminkaan

Maahantuojien mukaan turvallisuus ei ole ollut heikolla tolalla aiemminkaan. Suomen Ilotulitus Oy:n Sten Johanssonin mukaan turvallisuusohjeita on kuitenkin saatettu tulkita eri tavoilla, kun nyt tulkinnanvapautta ei enää ole.

Rakettitukun toimitusjohtajan Timo Taskisen mukaan turvallisuuden parantuminen johtuu ennen kaikkea ihmisten tietoisuuden lisääntymisestä turvallisuusasioissa. Tukesin mukaan silmävammat ovatkin hieman vähentyneet viime vuosina.

Helsingin Ilotulitustehtaan toimitusjohtaja Jori Lahtonen piikittelee hieman Tukesia: turvallisuuden voi sanoa parantuneen, kun aikaisemmin koeammuntoja ei valvottu lainkaan ja nyt tarkastuskäyntejä tehdään jopa neljä yhtä maahantuojaa kohden.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme