Mainos
Mainos

Tukes: Urakoitsijat haaste työturvallisuudelle

Ulkopuolisten urakoitsijoiden käyttö työmailla on haaste työturvallisuuden hallinnalle, myöntää Turvatekniikan keskuksen (Tukes) laitosvalvonnan johtaja Timo Okkonen. Hän ei pidä toimintojen ulkoistamista firmoissa kuitenkaan ongelmana, jos urakoitsijoista pidetään yhtä hyvää huolta kuin omasta väestä.

Viime vuosina useita urakoitsijoita on loukkaantunut ja jopa kuollut työtehtävissä. Myös yksi Tornion AvestaPolaritin terästehtaalla perjantaina surmansa saaneista kolmesta työntekijästä oli ulkopuolisen firman palkkalistoilla.

-Tilastojen valossa ei voida sanoa, että oltaisiin menossa huonompaan suuntaan. Olemme kuitenkin valppaina. Meillä on useampia tutkimuksia ja selvityksiä, joissa yritämme miettiä, miten toimintaa (urakoitsijoiden kannalta) saataisiin edistettyä.

Okkonen pitää tärkeänä, että urakoitsija saa aina työnohjausta. Hänen täytyy tietää, miten työ tehdään ja mitä varustuksia työtehtävä edellyttää.

- Ikävintä on se, että työntekijän ei tarvitse erehtyä kuin yhden kerran, kun jo voi käydä huonosti, Okkonen muistuttaa.

Räjähdyksen syy yhä epäselvä

Okkonen ei viittaa urakoitsijoihin liittyvillä kommenteillaan erityisesti AvestaPolaritin Tornion terästehtaan tapaukseen. Hän tähdentää, että perjantaisen onnettomuuden syy on edelleen epäselvä. Niin Tukes kuin Onnettomuustutkintakeskuskin pitivät työssään välipäivän tänään.

-Tornion onnettomuuden välitön syy voi olla inhimillinen erehdys. Sen taustalta on kuitenkin tutkittava perussyyt: onko esimerkiksi urakoitsijoiden ohjeistuksessa tai tietämyksessä ollut joitain puutteita vai onko kyse ollut jostain teknisestä ongelmasta. Asiat eivät ole koskaan mustavalkoisia.

Okkosen mukaan onnettomuuden syytä ei voida Tornion terästahtaassakaan sysätä työntekijöiden niskoille. Hän pikemminkin heittää haasteen edustamalleen insinöörikunnalle siitä, että prosessit suunniteltaisiin kestämään entistä paremmin myös inhimillisiä virheitä.

- Jos tekee yhdenkin virheen ja kävisi niin kuin Torniossa, se asettaisi liian kovia vaatimuksia työntekijöille. Prosessisuunnittelussa pitäisi päästä yhä enemmän siihen, että esimerkiksi kahta venttiiliä ei voisi avata väärässä järjestyksessä.

AvestaPolaritin Tornion terästehtailla sattui perjantaina räjähdys, kun uuden sulattolinjan happiputki rikkoontui. Sulatto oli vuosihuoltoseisokissa, ja siellä tehtiin venttiilitarkistuksia. Onnettomuuden tutkinnan vetovastuu on Onnettomuustutkintakeskuksella. Sen lisäksi räjähdystä omalta osaltaan selvittävät Tukes, poliisi ja työsuojeluviranomaiset.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme