Mainos
Mainos

Tukesilta uudet suositukset räjähdejätteen käsittelylle

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on julkistanut tänään toimenpidesuositukset räjähdealan yrittäjille ja pelastusviranomaisille, ettei Vihtavuoren heinäkuisen onnettomuusvaaran kaltaisia tilanteita enää syntyisi.

Vihtavuoren onnettomuusvaara syntyi räjähdejätteiden varomattoman käsittelyn seurauksena, kun epäpuhtauksia sisältänyt emulsiojäte lähetettiin hävitettäväksi kuin mikä tahansa muu jäte. 

Tukes aikoo käydä läpi räjähdevalmistajien ja räjäytystyökohteiden toimintatapoja emulsioräjähteiden valmistuksessa ja käytössä syntyvien jätteiden lajittelemisessa, varastoinnissa ja hävittämisessä.

Tukesin Laitos- ja kaivosvalvontayksikön johtajan Päivi Rantakosken mukaan tärkein huomioitava on juuri räjähdejätteiden käsittely.

- Jos räjäytystyössä tulee syystä tai toisesta jätettä, jota ei voi enää käyttää kyseisessä työssä, niin sitten pitää suunnitella, mitä jätteelle tehdään. Eli käsitelläänkö se siellä paikanpäällä vai kuljetetaanko jäte johonkin, jolloin tulevat voimaan kuljetussäädökset. Se pitää etukäteen miettiä, ettei sitten improvisoida siinä tilanteessa.

Lisäksi Tukes korostaa suuronnettomuusvaarallisten kohteiden johtajien ja henkilöstön omaa vastuuta turvallisuudesta ja ohjeiden mukaisesta toiminnasta. 

- Teollisuuslaitosten on erityisen tärkeää tunnistaa tuotteissa tai toiminnassa tapahtuneiden muutosten vaikutukset turvallisuuteen ja kehittää niihin liittyvää ohjeistusta ja menettelyjä. Tällaisia muutoksia voivat olla tuotannon voimakas ja nopea kasvu, uuden teknologian ja uudenlaisten tuotteiden käyttöönotto tai muutokset organisaation rakenteissa tai toimitusketjussa.

Tutkintaryhmän ehdottamat toimenpiteet vastaavien onnettomuuksien välttämiseksi:

  1. Emulsioräjähdejätteiden käsittelyä, varastointia, kuljetusta ja hävittämistä koskevien menettelyjen asianmukaisuudesta tulee varmistua ja niiden noudattamista valvoa.
  2. Suuronnettomuusvaarallisissa kohteissa jokainen on vastuussa turvallisuudesta ja ohjeidenmukaisesta toiminnasta. Johdon tulee varmistua, että viranomaisvaatimuksia noudatetaan ja korjaavat toimet ovat riittäviä.
  3. Erityistä huomiota on kiinnitettävä siihen, miten toiminnassa tapahtuvat muutokset vaikuttavat turvallisuuteen. Turvallisuuteen merkittävästi vaikuttavia muutoksia voivat olla tuotannon voimakas ja nopea kasvu, uuden teknologian ja uudenlaisten tuotteiden käyttöönotto tai muutokset organisaation rakenteissa tai toimitusketjussa. Muutosten turvallisuusvaikutusten tunnistamiseksi ja hallitsemiseksi tulee järjestää henkilöstökoulutusta ja kehittää ohjeistusta.
  4. Samoin turvallisuuteen vaikuttavien poikkeamien tunnistamiseksi ja käsittelemiseksi tulee henkilöstölle järjestää koulutusta ja kehittää ohjeistusta.
  5. Turvallisuusselvityksissä esitetyt skenaariot tulisi järjestelmällisesti välittyä sisäisten ja ulkoisten pelastussuunnitelmien laadintaan. Selvityksessä esitettyjä skenaarioita varten tulisi myös kattavasti harjoitella.
  6. Räjähdesäädöstön kokonaisuudistus on tarpeen. Säädöstöä tulisi myös tarkentaa ottaen huomioon emulsioräjähteiden erityispiirteet ja riskit.


Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot