Mainos
Mainos

Tulevaisuuden tulvat ja myrskyt vaativat muutoksia suomalaisiin rakennustapoihin.

Suomalaisessa rakentamisessa pitäisi jo nyt varautua ilmastonmuutokseen. Rakennusmateriaalien täytyy kestää nykyistä pahempia sateita ja myrskyjä. Rantarakentamista rajoittaa tulvien yleistyminen. Valtion teknillinen tutkimuskeskus VTT on selvittänyt, miten ilmastonmuutoksen vaikutukset pitää ottaa huomioon rakentamisessa.

Vetistä postia Ruotsin tulva-alueella

Seuraavien sadan vuoden aikana Suomen keskilämpötila nousee neljä astetta. Keski-Euroopassa riehuneet rankkasateet ja tulvat yleistyvät Suomessakin. Etelä-Suomen talvi lyhenee ja myrskyt lisääntyvät. Tutkijoiden mukaan nämä muutokset pitäisi jo nyt ottaa huomioon rakentamisessa.

-Rakennukset suunnitellaan tai valmistetaan 50 tai sadaksi vuodeksi niin toki silloin ne muutokset näkyvät jo nyt rakennettavien rakennusten elinaikana, kertoo erikoistutkija Tiina Ala-Outinen VTT:stä.

Esimerkiksi rakennusten pintarakenteet ja katteet joutuvat tulevaisuudessa kestämään nykyistä suurempia säänvaihteluita.

-Kosteus tulee lisääntymään ja tuulisuus, tästä seuraa viistosadetta ja ulkoverhousten kosteuskuorma tulee lisääntymään tulevaisuudessa, sanoo Ala-Outinen.

Rantarakentaminen vaatii tutkijoiden mielestä uudenlaista harkintaa. Tulvariski kasvaa tulevaisuudessa ja jokaisessa rakennuskohteessa pitäisi erikseen arvioida mahdollisen tulvan vaikutuksia. Tämä vaatii tutkijoiden mielestä valtakunnallisia ohjeita kunnallisen päätöksenteon sijaan. Ohjeistus täytyy tulla korkeammalta tasolta, ei voida paikkakuntakohtaisesti päättää.

Vanhat rakennukset saattavat vaatia erilaisia suojaustoimenpiteitä. Esimerkiksi Helsingin ydinkeskusta Kauppatorin ympärillä on altis myrsky- ja tulvavahingoille. Suojausten lisäksi viemäriverkosto voi osoittautua riittämättömäksi rankkasateella tai tulvan yllättäessä.

- Kyllä varmasti näin on, että arvokkaiden rakennusten ja kellaritilolojen osalta täytyy tarkistaa sitä, että miten tällaisessa tilanteessa viemäriverkosto toimii, toteaa Tiina Ala-Outinen VTT:stä.

Jotain hyvääkin ilmastonmuutos tuo tullessaan. Ainakin Etelä-Suomessa routaeristysten tarve vähenee ja talvirakentaminen helpottuu.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 24.09.2003).

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme