Mainos
Mainos

Tulevatko nelosoluet kauppoihin, kiristyykö alkoholivero? Eduskunta alkaa puida alkoholilain muutosta

Eduskunta käsittelee vielä ennen joulua hallituksen ajamia alkoholilain muutoksia.

Kahden viikon kuluttua eduskunta saa käsittelyynsä ensin nykyistä vahvempien alkoholijuomien myynnin sallimisen ruokakaupoissa. Sen jälkeen päätetään alkoholiveron korotuksesta.

Valtiovarainministeriön mukaan veronkorotuksilla tavoitellaan 100 miljoonan euron tuottoja. Virossa on päätetty puolittaa alkoholiveroon kaavaillut veronkiristykset.

Hallitusneuvos Merja Sundell valtiovarainministeriöstä sanoo, että Viron päätökset eivät ole vaikuttaneet Suomen verolinjauksiin.

– Olemme katsoneet, että tilanne ei ole olennaisesti muuttunut siitä hetkestä, kun alkoholiveroesitys annettiin. Vaikka Viro nyt pienentäisi niitä korotuksia aiemmin päätetyistä, suurimmat korotukset on jo tehty.

– Esimerkiksi oluen osalta viime vuonna korotettiin veroa lähes 90 prosenttia. Tulevat korotukset olisi olleet joka tapauksessa pienempiä. Toki on myönnettävä, että veroero ja hintaero ovat edelleen merkittäviä Suomen ja Viron välillä, Sundell jatkaa.

Hallituspuolueista kokoomus ja siniset ovat sanoneet, että alkoholiveroon kaavailtu kiristys perutaan, jos kaupassa myytävän alkoholin prosentti ei nouse. Keskustan mukaan asiat eivät yhtä selkeästi liity toisiinsa. Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme