Mainos

Tuliaisjuomien tuominen lentokoneessa helpottuu helmikuussa

Nesteiden vienti lentokoneeseen helpottuu asteittain helmikuun alusta. Aluksi vapautuu verovapaiden viinojen ja nestemäisen kosmetiikan kuljetus lennolta toiselle. EU tiedottaa muutoksista joulun jälkeen.

Oletko matkalla Dubaista Helsingin kautta Ouluun ja haluat ostaa tax free -juomat lomakohteen lentoasemalta ja viedä ne välilaskun kautta kotiin? Vielä se ei onnistu, mutta vajaan puolen vuoden päästä se on mahdollista.

Nyt tuliaisten kuljetusta rajoittavat vuonna 2006 voimaan tulleet tiukat turvamääräykset. Rajoitusten tavoitteena on ehkäistä nestemäisten räjähteiden käyttämistä terroritekoon.

Helmikuussa tilanne muuttuu. Tuolloin voimaan tulevien uusien säännösten mukaan EU-alueelle saa tuoda ja sen kautta saa viedä tax free -juomia ja esimerkiksi parfyymejä niin sanotuista kolmansista, eli EU:n ulkopuolisista maista. Kolmansissa maissa tuotteet on ostettava vielä lentoaseman tax free -liikkeistä, ei kaupungilta.

Matkustajat voivat viedä lentokoneen matkustamoon käsimatkatavaroissa edelleen myös vauvanruokia, nestemäisiä lääkkeitä tai erikoisruokavalioon kuuluvia nesteitä ilman määrärajoituksia.

Muutoin matkustamoon saa ottaa nesteitä vain 100 millilitran pakkauksissa yhteensä litran verran.

Lennoille lähtö helpottuu

Muutosten taustalla on viranomaisten halu helpottaa lentomatkustajien elämää.

– Toki matkustajat haluavat kuljettaa nesteitä mukanaan, ostaa tax free -tuotteita ja ottaa lentokoneeseen myös esimerkiksi vettä, Liikenteen turvallisuusviraston erityisasiantuntija Arja Pulliainen sanoo.

Muutokset mahdollistaa turvalaitteiden kehittyminen.

– Tarkoituksen oli jo kiellon voimaan tullessa vuonna 2006 kehittää laitteita, joilla nesteiden tarkastaminen onnistuu tehokkaasti. Se on ollut kuitenkin aika hankalaa, ja siksi tässä on mennyt näin kauan. Nyt nesteitä voidaan lopulta turvatarkastaa tehokkaasti ja kuljetuskiellon purku voidaan aloittaa. Lentoasemat hankkivat parhaillaan laitteita ja kouluttavat henkilöstöään muutoksen vuoksi.

Jatkossa vapautuu muidenkin nesteiden kuljetus

EU:ssa pyritään luopumaan vuosien mittaan lopuistakin nesteiden kuljetusrajoituksista. Ensin testataan, miten tax free -juomien tuonnin vapautus sujuu.

– Vapautus edellyttää tietysti sitä, että nesteitä voidaan turvatarkastaa. Koska menetelmä on uusi, vaikutuksia normaaliin matkustajavirtaan ei vielä tiedetä. Asia halutaan siis testata ensin pienemmillä vapautuksilla ja jos kaikki menee hyvin, muidenkin nesteiden kuljetus voidaan vapauttaa. Matkustaja voi sitten ottaa esimerkiksi sen vesipullonsa mukaan koneeseen.

Tänä jouluna voimassa vanhat rajoitukset

EU – Suomessa Trafi – tiedottaa uudistuksista tarkemmin joulun pyhien jälkeen. Asiasta ei haluta kertoa liian aikaisin, että matkustajat välttyisivät väärinkäsityksiltä.

– Kun tätä asetusta valmisteltiin EU:n jäsenmaiden kesken, sovimme, että kaikkien väärinkäsitysten estämiseksi asiasta tiedotetaan laajemmin vasta joulun jälkeen. Haluamme ehdottomasti välttyä siltä, että matkustaja muistaa väärin tai saa asiasta väärän käsityksen – ja joululahjoiksi tarkoitetut tax free -juomat jäävätkin turvatarkastukseen.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot