Mainos
Mainos

Tulipallo taivaalla hämmästytti ympäri Suomea – katso kuva

Torstai-iltana Suomen ilmakehään syöksynyt meteoriitti on saanut tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan linjat kuumiksi. Ilmiöstä on tullut yhdistykselle jo useita kymmeniä ilmoituksia, ja lisää sataa.

– Viitisenkymmentä havaintoa on jo tullut. Juuri äsken kun tarkistin, niin neljä oli tullut lisää, kertoo Mikkelin Ursa ry:n puheenjohtaja Aki Taavitsainen.

Ilmiö havaittiin noin puoli yhdeksältä illalla. Meteoriitti lensi erittäin nopeasti, noin 30 km/s vauhdilla, mikä poltti valtaosan kappaleen massasta ennen sen iskeytymistä maahan.

Voimakkaan palamisen takia kirkas tulipallo on näkynyt erittäin hyvin maan pinnalle asti. Havaintoja sinertävästä valoilmiöstä on tullut ympäri Suomea.

– Mikkelissäkin tulipallo näkyi pilviverhon läpi, korostaa Taavitsainen.

"Liikkui erittäin nopeasti"

Kirkas valoilmiö havaittiin Mikkelissä selvästi, ja esimerkiksi länsirannikolla se on näkynyt aina Haaparantaan asti. Etelämmässä tulipallon havaitsi muiden muassa Salossa asuva MTV3:n toimittaja Antti Rämänen.

– Näin sen vain noin sekunnin ajan, enkä ollut ihan varma mikä se oli. Se liikkui erittäin nopeasti, enkä osaa sanoa menikö se ylös- vai alaspäin. Ensin kävi mielessä valoraketti, mutta sitten tajusin sen tulevan sisämaasta päin.

– Pallo liikkui erittäin nopeasti. Mielestäni se oli enemmän vihreä kuin sininen.

Näitkö itse tulipallon? Kerro havainnosta Ursan Taivaanvahti -nettipalvelussa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme