Mainos
Mainos

Tulipaloissa kuollut tänä vuonna jo sata ihmistä

Tulipalon uhrien määrän pelätään nousevan reilusti yli sadan vuoden loppuun mennessä. Palokuolematilastot ovat selvästi viime vuotta synkempiä, kertoo Helsingin Sanomat.

Tulipaloissa on kuollut tänä vuonna Suomessa jo sata ihmistä. Määrä on poikkeuksellisen suuri, sillä yhteensä koko viime vuonna tulipaloissa menehtyi noin 80 ihmistä, kertoo Helsingin Sanomat. Tämän vuoden tilastojen pelätään synkistyvän edelleen mm. joulun kynttiläkauden lähestyessä.

Pelastusalan keskusjärjestössä Spekissä palokuolemien määrän lisäystä viime vuodesta pidetään erittäin huolestuttavana kehityksenä. Järjestö kehottaa ihmisiä tarkastamaan palovaroittimiensa toimintakyvyn.

Pelkästään viime viikonloppuna kuoli tulipaloissa viisi ihmistä: nelihenkinen perhe Anjalankoskella ja yksin asunut mies Loviisassa.

Palomiesliitto: Tekniikka ei riitä palokuolemien ehkäisyssä

Suomen Palomiesliiton (SPAL) puheenjohtaja Kim Nikula on pettynyt sisäministeriön ehdotuksiin palokuolemien vähentämiseksi.

Nikulan mukaan itsestään sammuvat savukkeet, automaattiset sammutusjärjestelmät tai muut tekniset parannukset eivät riitä. Savusukelluskelpoisia ammattipalomiehiä tarvitaan vähintään tuhat lisää, jotta Suomessa saavutetaan eurooppalainen taso pelastushenkilöstön määrässä.

Nikula korostaa, että vastuu pelastustoiminnasta kuuluu aina ammattilaiselle, ei vapaaehtoisille.

- Ei harrastelijoilta voi edellyttää tai vaatia, että he ottaisivat viranomaisten vastuullisen roolin, koska heillä ei ole siihen pätevyyttä eikä koulutusta, Nikula toteaa. Hän viittaa julkisuudessa esitettyihin lukuihin, joiden mukaan yhden palomiehen hinnalla saisi 17 vapaaehtoista.

Sisäministeriön tavoitteena on vähentää palokuolemien määrää lähivuosina nykyisestä yli sadasta 30:een. Kuolemaan johtavien tulipalojen yleisin syy on tupakointi ja siihen liittyvä huolimaton tulenkäsittely.

Tulipalot vaativat Suomessa huomattavasti useammin kuolonuhreja kuin muissa läntisen Euroopan maissa. Maassamme tilastoidaan vuosittain noin 20 palokuolemaa miljoonaa asukasta kohden. Vastaava luku esimerkiksi Norjassa on 17, Ruotsissa 14 ja Sveitsissä neljä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot