Mainos
Mainos

Tulipalosta mittavat vahingot Bella-Veneille

Yhtiö selvittää rakennetaanko uusi tehdas vai korjataanko vaurioitunut rakennus.

Raju tulipalo aiheutti mittavat vahingot venevalmistaja Bella-Veneet Oy:lle Kuopiossa. Eilen illalla raivonneessa palossa tuhoutui Leväsentiellä Särkiniemen asuinalueen vieressä sijainnut 1400 neliömetrin suuruinen osin kaksikerroksinen tehdasrakennus, jossa olivat muun muassa satojen tuhansien eurojen arvoiset venemuotit. Tuotantotilojen yhteydessä oleva myymälä säästyi tulelta palomuurin ansiosta.

Bella-Veneiden toimitusjohtaja Raimo Sonninen ei ryhtynyt iltapäivällä arvioimaan taloudellisten vahinkojen rahallista arvoa. Vahinkojen suuruus selviää, kun tehtaan tuhot tutkitaan perusteellisesti. Yhtiö kartoittaa Sonnisen mukaan, korjataanko palon runtelema rakennus vai rakennetaanko tilalle kokonaan uusi tehdas.

- Päämääränä on aloittaa veneiden tuotanto uusilla muoteilla ensi vuoden alussa, toimitusjohtaja sanoi.

Alallaan Pohjoismaiden johtava valmistaja

Tuhoutunut tehdas on lasikuitumoottoriveneitä valmistavan yrityksen pienimpiä yksiköitä. Yhtiöllä on tehtaita seitsemän, joista neljä on Kuopiossa ja muut kolme Kokkolassa, Pietarsaaressa ja Luodossa. Suurin osa yhtiön tuotannosta menee vientiin. Bella-Veneet on Pohjoismaiden johtava lasikuituisten moottoriveneiden valmistaja yli 5,5 metrin kokoluokassa.

Sonninen harmittelee hyvin tuottaneen yksikön tuhoutumista ja erityisesti kahden venemuotin palamista. Yhtiöllä on kuitenkin uusi prototyyppitehdas lähellä tuhoutunutta yksikköä.

- Mallityöt siirretään prototyyppitehtaaseen. Palaneiden muottien paloista ja valmiista veneistä saamme rakennettua uudet muotit luultavasti vuodenvaihteeseen mennessä, Sonninen arvioi.

Palossa tuhoutui myös veneiden valmistukseen käytettyjä materiaaleja, joista osa oli hyvin tulenarkoja ja voimakkaasti palavia muoveja ja kemikaaleja. Palo levitti ympäristöön vaarallisia savukaasuja, joiden ei kuitenkaan tiedetä aiheuttaneen kenellekään oireita.

Työntekijät sijoittuvat muihin tehtaisiin

Palaneen tehtaan 25 työntekijää pitävät Sonnisen mukaan loppuviikon pekkaspäiviä ja jatkavat sen jälkeen yhtiön muissa tuotantolaitoksissa. Yhtiössä kurssitettavana olevat henkilöt siirtyvät prototyyppitehtaaseen. Kaikkiaan Bella-Veneet työllistää lähes 300 ihmistä.

Tehtaan toiminta aiotaan pitää Kuopiossa jatkossakin, ja tulevaisuudessa yhtiöllä on tarkoitus lisätä veneiden tuotantoa kaupungissa.

Tulipalo huomattiin eilen alkuillasta heti kello 17:n jälkeen. Tehtaassa ei ollut palon syttymishetkellä ketään, koska työntekijät olivat aiemmin lopettaneet työnteon siltä päivältä. Kukaan ei loukkaantunut palossa. Viranomaiset jatkavat palon syttymissyyn tutkintaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme