Mainos
Mainos

Tullin erehdyttäminen halutaan ankarammin rangaistavaksi

Oikeusministeriön asettaman työryhmän mukaan törkeästä tulliselvitysrikoksesta voisi saada vankeutta enintään neljä vuotta. Minimirangaistus olisi neljä kuukautta. Yritykselle voitaisiin tuomita yhteisösakko.

Tulliviranomaisen erehdyttäminen halutaan saada nykyistä ankarammin rangaistavaksi. Tällä hetkellä tullirikkomuksesta voidaan määrätä vain sakkoa.

Oikeusministeriön asettaman työryhmän ehdotuksen mukaan tekijä syyllistyisi tulliselvitysrikokseen, jos hän tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta laiminlyö tulli-ilmoituksen tai antaa väärän tiedon tulliviranomaiselle. Edellytyksenä on myös, että teko ei ole rangaistava veropetoksena, säännöstelyrikoksena eikä salakuljetuksena. Rangaistukseksi tuomittaisiin sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta.

Törkeäksi tulliselvitysrikokseksi teko voitaisiin puolestaan katsoa silloin, jos kohteena on erittäin arvokas, käytännössä vähintään muutamien kymmenientuhansien eurojen arvoinen tavara. Rikos voisi olla törkeä myös, jos esimerkiksi rikoksentekijä käyttää erityisesti hyväkseen tullimenettelyä koskevia helpotuksia tai luottamuksellista asemaa tai jos rikos tehdään erityisen suunnitelmallisesti.

Törkeästä tulliselvitysrikoksesta voisi saada vankeutta enintään neljä vuotta. Minimirangaistus olisi neljä kuukautta. Yritykselle voitaisiin tuomita yhteisösakko.

Ehdotuksilla pyritään ehkäisemään ennen kaikkea talousrikollisuutta ja edistämään talousrikosten selvittämistä.

Tulliselvitysrikos ei ainakaan tässä vaiheessa koskisi käteisrahaa, sillä käteisen maahantuonnin ja viennin valvonnasta tullaan mahdollisesti säätämään erikseen. Tullirikkomuksista määrätään vuosittain noin 500 sakkoa. Sakkoa ankarammin rangaistavia uusien rangaistussäännösten mukaisia tekoja olisi työryhmän arvion mukaan joitakin kymmeniä vuodessa.

Työryhmä ei ollut yksimielinen. Mietintöön sisältyy valtiovarainministeriötä edustaneen työryhmän jäsenen eriävä mielipide.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme